Russische economie groeit weer en trotseert sombere voorspellingen: “In een geglobaliseerde wereld zijn sancties een instrument van de 19e eeuw”

Na elf pakketten van Europese sancties en bijna evenveel van de G7, staat de Russische economie verre van op instorten. Het moet gezegd dat Rusland en zijn economie doorheen de geschiedenis gewend zijn om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

Waarom is dit belangrijk?

Zij die voorspelden dat Rusland de hel zou zijn, zullen nu teleurgesteld zijn. De Russische economie buigt, maar breekt niet. Ze vindt zelfs de weg naar groei terug. De sancties remmen de ontwikkeling van de Russische economie af, maar dwingen Moskou zeker niet op de knieën. De Russen zijn zelf verbaasd.

Russische economie past zich aan

In het nieuws: Oleg Deripaska, een van Ruslands rijkste oligarchen, is verrast door de veerkracht van de Russische economie.

  • In de Financial Times zegt de man, die zijn fortuin maakte in aluminium, dat zowel private als staatsbedrijven zich hebben aangepast. "Ik was verrast dat private bedrijven zo flexibel zijn. Ik was er vrij zeker van dat tot 30 procent van de economie zou instorten, maar het was veel minder."
  • "Het staatskapitalisme heeft enorme
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer