© Peter Malaise

Groep Franstalige inwoners van Ronse stapt naar rechtbank om stadsbestuur taalwet te doen naleven

Enkele Franstalige inwoners van Ronse hebben het stadsbestuur gedagvaard voor de rechter omdat de stad volgens hen de taalwet niet naleeft. Ronse is een faciliteitengemeente en ze vragen dat de stad de straatnaamborden, wegwijzers of aanduidingen in het stadhuis tweetalig opstelt. 

Volgens de groep Franstalige inwoners in Ronse, heeft de Vaste Commissie voor Taaltoezicht vastgesteld dat Ronse op 13 plaatsen alleen Nederlandse borden heeft geplaatst. Ze eisen 13.000 euro per dag dat het stadsbestuur de taalwet niet naleeft. 

"In 1963 werden de faciliteiten gebetonneerd in de wet", zegt advocaat Hans Van de Cauter. "Ronse is een faciliteitengemeente en ze moeten de wet naleven. Die faciliteiten zijn niet uitdovend, dat staat nergens in. De Vaste Commissie voor Taaltoezicht heeft vastgesteld dat Ronse op 13 punten de taalwet overtreedt. Volgens een telling van Kind en Gezin in 2021 spreekt 23 procent van de kinderen thuis Frans. Er zijn zeker 30 procent Franstaligen in Ronse. Wij vragen dat de stad zich houdt aan de wet en de straatnaamborden, wegwijzers of aanduidingen in het stadhuis tweetalig – Nederlands en Frans – opstelt. We vragen dat de rechtbank de stad veroordeelt tot 1.000 euro per inbreuk en per dag."

Grondwettelijk Hof

Advocaat Frank Judo van het stadsbestuur van Ronse zegt dat de stad grote nadelen ondervindt van die faciliteiten. Ronse kan geen fusie aangaan die een financiële bonus oplevert, het personeel moet een taalexamen afleggen. Zo vinden ze veel moeilijker mensen voor hun vacatures. De wet van 1963 is 60 jaar oud, wetten zijn niet voor eeuwig. In de 19de eeuw was er een wet die werkende mensen verdeelde in arbeiders en bedienden, die wet bestaat vandaag niet meer. Het Grondwettelijk Hof is er om na te gaan of bepaalde wetten achterhaald zijn of niet. Vandaag vraagt minder dan 2 procent van de inwoners zijn documenten op in het Frans. Dat wil zeggen dat de overgrote meerderheid, 98 procent, de Nederlandse taal machtig is. Het is niet omdat men thuis Frans spreekt dat men geen Nederlands spreekt op straat of in de school." 

Meest gelezen