Op 23 augustus sprak Navalny zelf het Russische hof van beroep toe via een videoverbinding
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Beroep van Russische opposant Aleksej Navalny tegen nog eens negentien jaar cel verworpen

Het Russische gerecht heeft het beroep van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, de belangrijkste opposant van president Poetin, verworpen. Navalny zit al twee celstraffen van samen 11,5 jaar uit, maar werd begin augustus tot nog eens 19 jaar cel veroordeeld wegens "extremisme". De opposant ging in beroep tegen die veroordeling, maar ving dus bot.

Het hof van beroep besloot om "het vonnis in eerste aanleg van de heer Navalny ongewijzigd te laten", aldus rechter Viktor Rogov. Navalny zelf verscheen tijdens de zitting via videoverbinding vanuit zijn cel.

Navalny werd in augustus veroordeeld tot negentien jaar extra gevangenisstraf wegens "extremisme". Voordien kreeg hij al eens 2,5 jaar cel voor "het schenden van voorwaarden door naar het buitenland te gaan" en 9 jaar voor "fraude" en "minachting van de rechtbank". De Kremlincriticus, die in 2020 ternauwernood een vergiftiging overleefde, doet alle rechtszaken tegen hem af als politiek gemotiveerd.

Eenzame opsluiting

Navalny wordt vastgehouden in het strafkamp IK-6 in Melechovo, op zo'n 250 kilometer van Moskou. Hij wordt regelmatig in eenzame opsluiting geplaatst. Maar hij zal nu zijn nieuwe straf moeten uitzitten in een strafkamp "met een streng regime". Die plaatsen zijn gereserveerd voor levenslang veroordeelden en de gevaarlijkste criminelen uit het Russische gevangeniswezen.

Volgens een van zijn advocaten, Olga Mikhaïlova, kan haar cliënt "elk moment" naar het kamp worden gestuurd eenmaal als de beslissing bij de rechtbank is geregistreerd. Daar zal Navalny ook minder kunnen communiceren met zijn advocaten en de buitenwereld en zal hij minder bezoek krijgen.

Meest gelezen