AFP or licensors

Hoed die Michael Jackson droeg tijdens optreden van eerste moonwalk, verkocht voor meer dan 75.000 euro

De hoed die de Amerikaanse zanger Michael Jackson droeg tijdens het optreden dat hij zijn eerste moonwalk deed, is verkocht voor 77.640 euro. Dat maakte veilinghuis Hôtel Drouot bekend. De verkoop vond plaats in Parijs in aanwezigheid van vele fans en toeschouwers.

De met zijde gevoerde wollen hoed, een zogenoemde fedora, was het topstuk van de verkoop, waarbij tweehonderd 'rockvoorwerpen' onder de hamer werden gebracht door veilinghuis Lemon Auction. De hoed werd geschat tussen de 60.000 en de 100.000 euro.

"Een zekere Adam Kelly, van wie we ook het entreekaartje hebben voor de show van Motown 25, op 25 maart 1983, kreeg de hoed die dag in zijn bezit", vertelde Arthur Perault van de Artpèges-galerie die de fedora te koop aanbood.

Bij het begin van het nummer "Billie Jean", gooide Michael Jackson zijn hoed in de lucht, die van het podium op de grond viel, niet ver van de stoel van Adam Kelly. Het is tijdens dat nummer dat Michael Jackson voor het eerst zijn beroemde moonwalk live op het podium toonde.

"Hij dacht dat het personeel van de zanger de hoed zou komen halen, maar dat gebeurde niet." Kelly hield de hoed verschillende jaren bij voordat hij hem aan een Amerikaanse verzamelaar verkocht. Daarna dook de hoed op in een Europese collectie.

BEKIJK - De hoed die Michael Jackson tijdens dit optreden in 1983 droeg, is nu geveild is voor meer dan 75.000 euro:

Bieders konden ook meedingen naar de gitaar van bluesmuzikant T-Bone Walker (1910-1975), een grote inspiratiebron voor onder meer B.B. King, Jimi Hendrix en Eric Clapton. Het unieke instrument uit 1949, een van de 22 exemplaren, werd verkocht voor 129.400 euro.

Onlangs bracht een reeks veilingen van duizenden items van Freddie Mercury 46,5 miljoen euro op, een record voor zo'n collectie volgens veilinghuis Sotheby's. De piano waarop de artiest bijna al zijn nummer componeerde vanaf 'Bohemian Rhapsody' ging de deur uit voor 2 miljoen euro.

AFP or licensors

Meest gelezen