© Dirk Verleyen

In Gent kunnen auto’s en fietsen voortaan "flexparkeren"

Gent start als eerste stad in Vlaanderen met een proefproject waarbij parkeervakken afwisselend gebruikt worden door fietsen en door auto’s. De stad test het zogenaamde 'flexparkeren' uit op vier locaties. Krijgt het systeem over een half jaar een positieve evaluatie, dan kan het ook op andere plekken in de stad opduiken.

In sommige Gentse straten is de parkeerdruk hoog voor fietsers en automobilisten. De stad test daarom een systeem van flexparkeren, waarbij parkeerplaatsen op bepaalde momenten gebruikt kunnen worden voor fietsen en op andere momenten voor auto’s.

Vier locaties

Aan kinderdagverblijf De Palmboom in de Balsamierenstraat is er sinds vandaag een nieuw parkeervak van 12 meter voor flexparkeren. Van maandag tot vrijdag van 7.30 uur tot 18 uur kunnen fietsen er parkeren, van 18 uur tot 7.30 uur en in het weekend is de plek voorbehouden voor auto's.

Ook de Kazemattenstraat krijgt een nieuw parkeervak van 6 meter voor flexparkeren. Daarop kunnen bezoekers van moskee Eyüp Sultan Cami er op vrijdag van 11 uur tot 17 uur hun fiets parkeren, op andere momenten is de plek voorbehouden voor auto’s.

Aan Montessorischool Klimop in de Theresianenstraat en basisschool De Muze in de Gravin Johannastraat is nu een fietsparkeervak, maar auto’s mogen er voortaan parkeren van 18 tot 7.30 uur en in het weekend.

Verkeersbord 'E9j'

Bij flexparkeren hoort het nieuwe verkeersbord ‘E9j’ , dat aangeeft wie het parkeervak mag gebruiken en op welk moment. "Het parkeerbord werd vorig jaar op vraag van de stad Gent ontworpen en opgenomen in de wegcode", zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). "Andere steden, zoals Leuven, hebben intussen ook interesse om het te gebruiken."

Auto's die foutgeparkeerd staan, kunnen geverbaliseerd worden. "De vier locaties worden van nabij opgevolgd en indien nodig volgt er extra sensibilisatie", zegt de schepen. "Als het project in de vier testzones over een half jaar een positieve evaluatie krijgt, kunnen we het flexparkeren ook invoeren op andere locaties in Gent."

Meest gelezen