© REUTERS

Trump door New Yorkse rechter schuldig bevonden aan fraude

Een rechter in New York heeft dinsdag voormalig Amerikaans president Donald Trump en twee van zijn kinderen, Donald Trump Jr en Eric Trump, in kort geding schuldig bevonden aan “herhaaldelijke” financiële fraude in de jaren 2010. Dat deed hij nog voor de start van het burgerrechtelijke proces over de zaak.

Bron: BELGA

De rechter wees in scherpe bewoordingen het verzoek van Trump af om de rechtszaak te seponeren en oordeelde dat ze “wettelijk aansprakelijk zijn voor voortdurende overtredingen van de staatswet van New York”. Trump en zijn zonen zouden herhaaldelijk oneerlijk geweest zijn bij het evalueren van de activa van de Trump Organization. Door de waarde van eigendommen te overdrijven, lichtten ze onder meer banken en verzekeraars op, klinkt het.

“De documenten hier bevatten duidelijk frauduleuze waarderingen die de beklaagden in het bedrijfsleven gebruikten”, schreef rechter Arthur Engoron in zijn vonnis. De waarde van onder meer Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, zijn penthouse in de Trump Tower in Manhattan en verschillende kantoorgebouwen en golfbanen zouden opgeblazen zijn met wel 2,2 miljard dollar om bijvoorbeeld gunstigere leningen te verkrijgen.

De rechter verwierp de verklaring van Trump waarin hij beweerde dat de financiële overzichten die aan de betrokken bedrijven getoond werden niet frauduleus waren, omdat ze disclaimers bevatten. Daarin werd gewaarschuwd dat er niet blindelings op de informatie mocht worden vertrouwd.

De rechter annuleerde de bedrijfsvergunning van de Trump Organization en zei dat een curator zal worden aangesteld om “de ontbinding te beheren” van de bedrijfsentiteiten .

Boetes voor advocaten

De uitspraak, een zogenaamd samenvattend vonnis of kort geding, lost de belangrijkste aanklacht in de zaak op, maar de rechtszaak moet volgens de rechter nog de aansprakelijkheid van Trump voor zes overblijvende kwesties behandelen, en bepalen hoeveel de oud-president en zijn kinderen moeten betalen.

In het proces dat maandag start eist de procureur-generaal van de staat New York, Letitia James, onder meer 250 miljoen dollar aan schadevergoeding en een verbod voor Trump en de twee zonen om zaken te doen in de staat.

Rechter Arthur Engoron keurde dinsdag ook sancties tegen Trumps advocaten goed die procureur-generaal James had aangevraagd wegens het herhaaldelijk aanbrengen van argumenten die al verworpen waren. Vijf advocaten zullen elk een boete van 7.500 dollar moeten ophoesten. De rechter legde Trump begin 2022 ook al 110.000 dollar boete op voor het niet halen van deadlines in de zaak.

“Erg oneerlijk”

Trumps juridische team zei dat de volledige impact van het vonnis nog niet duidelijk is, maar kondigde wel al aan in beroep te zullen gaan, omdat “president Trump en zijn familie, zoals elke Amerikaanse zaakvoerder, recht hebben op hun dag in de rechtbank”. Advocate Alina Habba noemde de Trump Organization “een Amerikaans succesverhaal”. Het vonnis was daarentegen “fundamenteel gebrekkig”.

Donald Trump haalde in tal van posts op zijn sociaal platform Truth Social uit naar het vonnis, rechter Engoron en procureur-generaal James. De Trump Organization is “een geweldig bedrijf dat belasterd is door deze politiek gemotiveerde Heksenjacht”, zei Trump onder meer. “Het is heel oneerlijk en ik roep de help in van de hoogste rechtbanken van de staat New York, of het federaal systeem, om tussenbeide te komen. DIT IS NIET AMERIKA!”

Eric Trump verklaarde onder meer op X: “Vandaag heb ik alle vertrouwen in het rechtssysteem van New York verloren. Nooit eerder heb ik zo’n haat gezien tegen één persoon door een rechter – een gecoördineerde inspanning met de procureur-generaal om het leven, het bedrijf en de prestaties van een man te vernietigen.” Hij zei ook persoonlijk niets met de zaak te maken te hebben.

Ook Donald Trump Jr. reageerde woedend en had het over een “onzinnig” vonnis en een “tot wapen gemaakt, blauwe staat, marxistisch Amerika”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer