© ANP / Peter Hilz

Goed nieuws voor wie een huis zoekt: de woningprijzen zijn licht gedaald

De Belgische woningprijzen zijn in het tweede kwartaal van 2023 licht gedaald. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Belgische Statistiekbureau Statbel.

Nina Bernaerts

Lenen wordt duurder, en dat zorgt voor een rem op de transacties in ons land. Er werd in het tweede kwartaal van dit jaar maar liefst 23 procent minder huizen en 16 procent minder appartementen verkocht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daardoor gaan de vastgoedprijzen in ons land in dalende lijn. De mediaanprijs voor een huis (van alle types) in Vlaanderen was in het eerste trimester nog 330.000 euro, maar in het tweede trimester zakte die prijs al naar 320.000 euro. Voor een huis met een open bebouwing zakt de prijs zelfs nog iets scherper, van 415.000 euro naar 400.000 euro. Voor appartementen is die daling vooralsnog niet te merken, daar blijven de prijzen stabiel.

Langer eigenaar

De prijsdaling was te verwachten, zeggen experts na een zeer sterke stijging in de voorbije jaren. “Op zich blijven onze vastgoedprijzen erg stabiel”, zegt Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis. “We hebben een enorme klim gekend, maar niet zo stevig als andere landen. Nu zien we een zeer lichte daling, eveneens niet zo scherp als in andere landen. Dat komt vooral door onze zeer hoge aankoop- en verkoopkosten. Daardoor wordt er minder gespeculeerd en zijn mensen langer eigenaar van hun woning.”

De Leus verwacht dan ook niet dat de daling van de woningprijzen zich nog stevig zal verderzetten. “We denken dat de rente-shock voorbij is. De piek is alleszins bereikt waardoor mensen weten waar ze aan toe zijn. Zelfs jaar op jaar, verwachten wij geen scherpe daling meer dit jaar. Voor 2024 verwachten we eerder een stabilisatie en voor 2025 schatten we dat de prijzen weer zullen stijgen met 4,2 procent.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer