Zes tips voor het bouwen van je droomhuis

Je droomhuis (ver)bouwen is een grote investering. Het kost niet enkel veel geld – het vergt ook veel energie. De onderstaande tips zijn daarom cruciaal. Ze zullen je helpen veel kleine frustraties te vermijden. En dat loont!

Zimmo redactie
Bron: Zimmo

Zoek een stijl

Het is belangrijk om eerst te bepalen welke richting je wilt uitgaan. Wil je van scratch beginnen door zelf je bouwgrond te zoeken en een nieuwbouw neer te zetten of wil je liever van een bestaande hoeve jouw droomwoning maken? Een makelaar kan jou zoektocht hier vaak ook al een eerste richting in geven naar gelang jouw budget.Vervolgens kan je makkelijk via moodboards de stijl van je droomhuis bepalen. Maak moodboards voor elke kamer in je droomhuis en bepaal een centraal thema door overeenkomsten te zoeken en de details te bestuderen. Verwerk deze details vervolgens in je ontwerp.

Steek je licht op bij een interieurdesigner in het conceptstatium

Stap met je afgewerkte moodboards naar een designer om je ideeën op punt te stellen. Leg hem uit welke stijl je voor ogen hebt en hoor hem uit over opbergruimtes en lichtbronnen, belichting en zelfs lichtschakelaars. Zijn input zal je droomhuis een mooi afgewerkte uitstraling geven.

Verzamel staaltjes en neem ze overal mee naartoe

Beslis reeds in het conceptstadium over je afwerkingsmaterialen voor vloeren, tegels en het aanrecht. Verzamel dan ook daadwerkelijk staaltjes van je keuzes en neem ze overal mee naartoe. Als je dan andere afwerkingsmaterialen kiest, dan kan je ervoor zorgen dat ze steeds bij je basismaterialen passen. Hiermee zorg je voor continuïteit in je droomhuis.

Wees consistent in je afwerking

Een samenhangend geheel oogt niet enkel professioneel - het geeft je ook de kans om in grote hoeveelheden aan te kopen. Gebruik bijvoorbeeld overal dezelfde kranen en dezelfde vloerafwerking. Wees ook consistent met je kleurenpalet.

Vraag minstens drie offertes aan

De beste prijs zoeken vergt misschien tijd, maar het scheelt heel wat in de portemonnee. Vraag minstens drie offertes aan voor jobs en materialen. Aarzel ook niet om kortingen te vragen bij leveranciers. Vertel dat je een huis bouwt en dat je regelmatig materialen nodig hebt.

Planning is je beste vriend

Teken je kamers, meet je meubels en teken gedetailleerde vloerplannen. Je kan je bouwmeester dan heel specifieke plannen voorleggen. Hij zal exact weten wat je in gedachten hebt en daardoor is er geen plaats voor foutjes of interpretaties. En maar best ook, want het is jouw droomhuis.

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer