Bloederige strijd tussen de juryleden van ‘De Slimste Mens’: wie wordt de volgende quizmaster?

Wie wordt de volgende quizmaster van ‘De Slimste Mens Ter Wereld’? Nadat elf juryleden zichzelf al naar voren schoven als opvolger, geeft Erik Van Looy (61) het antwoord in zijn nieuwe promospot. Op de set werd al druk gespeculeerd. “Hij toch niet? Dan wordt er nog meer gelachen dan bij Erik.”

Arno Van Hout en Dennis Van Goethem

Elf uitgedoste juryleden, een royaal diner in een grimmig decor en Erik Van Looy als kasteelheer. Voor de jaarlijkse promospot van De Slimste Mens worden kosten noch garderobe gespaard, en dat is vlak voor het 21ste seizoen niet anders. Deze keer speelt alles zich af in een Cluedo-setting. En net als in het bordspel valt er een lijk uit de kast.

© Maarten De Bouw

“Het verhaal gaat over mijn opvolging”, vertelt Van Looy op de set. “We komen allemaal samen tijdens een diner.” Daar onthult de quizmaster dat iemand van de aanwezigen hem zal opvolgen wanneer hij stopt. “En ik heb een keuze gemaakt. Na twintig jaar als presentator van De Slimste Mens kies ik...” Waarna Van Looy stikt in een radijs – een knipoog naar zijn personage in The Masked Singer.

Karl Lagerfeld

Het leidt tot een bloederig gevecht tussen de jury. Stuk voor stuk vertrouwde gezichten, die de afgelopen dagen ook op sociale media druk solliciteerden naar de vrijgekomen vacature: Jeroom, Ella Leyers, Bart Cannaerts, Jennifer Heylen, Herman Brusselmans, Barbara Sarafian, James Cooke, Jan Jaap van der Wal, Amélie Albrecht, Pedro Elias en William Boeva.

© Maarten De Bouw

Voor de camera’s vliegen ze elkaar in de haren. Erachter wordt vooral lachen met de outfits. Een mix van stijl en Succession, volgens Jeroom. “Ik ben wel blij met mijn kleedje”, zegt Jennifer Heylen. “Ik ben een grote voorstander van pluimen. Vorig jaar zeiden veel mensen dat ik er in mijn pluimentopje uitzag als een dier uit Sesamstraat. Maar ik laat de pluimen niet los.”

Verderop rolt Ella Leyers over de set in een Japanse jurk – inclusief bloedneus en gebroken tanden – en loopt Herman Brusselmans rond in een Karl Lagerfeld-outfit. “Trekt op geen kloten, he”, bijt de schrijver. “Wat heb ik met Karl fucking Lagerfeld te maken? Niets. Ik kan die gast niet uitstaan.”

© Maarten De Bouw

Nog 20 jaar?

Voor de jury eindigt de knokpartij abrupt, wanneer Erik Van Looy alsnog op miraculeuze wijze ontsnapt aan de verstikkingsdood. Hij kondigt meteen aan dat hij er nog twintig jaar bij doet. “Geen haar op mijn hoofd denkt eraan om deze quiz door iemand anders te laten presenteren. Of ik er effectief nog twintig zal doen, is wat optimistisch, maar aan opvolgers al zeker geen gebrek.”

Toch, wie schuift de jury naar voren als het ooit zover is? Heylen nomineert zichzelf. “Ik wil niet gemeen zijn, maar Pedro kan het niet, met al zijn angsten. Bart Cannaerts vindt alles grappig, nog meer dan Erik, dus dan zou het alleen nog lachen zijn. En Ella Leyers komt altijd te laat. Dus ik word het.” Jeroom ziet het anders. “Ik ben ervan overtuigd dat, als Erik ooit in Pataya gaat wonen, we dan gewoon moeten stoppen met De Slimste Mens.”

© Maarten De Bouw

Op 16 oktober schiet De Slimste Mens Ter Wereld opnieuw uit de startblokken op Play4. Van de 34 kandidaten bevestigden onder meer Toby Alderweireld, Nathalie Meskens, Alex Agnew, Petra De Sutter, Annelien Coorevits, Fien Germijns en Robin Pront hun deelname al. De elf juryleden krijgen nog het gezelschap van vaste waarden als Philippe Geubels, Bockie De Repper, Maaike Cafmeyer, Rik Verheye, Stefaan Degand, Jonas Geirnaert, Wim Helsen en Sven De Leijer.

© Maarten De Bouw

© Maarten De Bouw

© Maarten De Bouw

© Maarten De Bouw

© Maarten De Bouw

© Maarten De Bouw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER