Donald Trump aan de Trump Tower in New York (archieffoto).
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Rechtbank New York oordeelt: Trump loog herhaaldelijk over zijn rijkdom tegenover banken

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft herhaaldelijk over zijn rijkdom gelogen tegenover banken en verzekeraars. Dat heeft een rechter in New York geoordeeld. Het gaat om een soort voorproces van een grote rechtszaak die de New Yorkse procureur-generaal tegen Trump en de Trump Organization heeft aangespannen. Die rechtszaak start maandag, de procureur-generaal eist een schadevergoeding van 250 miljoen dollar.

Komende maandag start in New York een fraudeproces tegen Donald Trump, zijn twee zonen Donald jr. en Eric, en de Trump Organization. De zaak werd aangespannen door Letitia James, de procureur-generaal van New York. James beschuldigt hen ervan te hebben gelogen over de nettowaarde van hun bedrijven in de periode tussen 2011 en 2021. In haar uitgebreide aanklacht stelt James dat de beklaagden bij banken en verzekeraars valse documenten en financiële verklaringen hebben ingediend om betere voorwaarden te krijgen en minder belastingen te betalen.

Voor de start van het eigenlijk proces had Letitia James aan de rechtbank in New York om een soort proces vooraf gevraagd, een zogenoemde summary judgement. Daarin vroeg ze de rechter om over haar aanklachten te oordelen. Als er bepaalde elementen vooraf al als beyond dispute beschouwd worden, elementen waarover geen discussie bestaat, dan kan dat het verloop van het eigenlijke proces versnellen, argumenteerde de procureur-generaal.

Gisteren deed de rechter uitspraak. En de beklaagden hebben wel degelijk meermaals gelogen over de financiële toestand van hun bedrijven, oordeelde de rechter. "De documenten bevatten duidelijk frauduleuze, valse waarderingen die de beklaagden hebben gebruikt in hun handelspraktijken", schrijft de rechter. Met andere woorden, er is sprake van fraude bij de waardebepaling van hun vastgoed om banken en verzekeraars op te lichten.

Beperkingen en voorschriften gaan in rook op. Dat is een fantasiewereld, niet de echte wereld.

Rechtbank in New York

Hun acties overstegen het niveau van louter opscheppen over rijkdom, schrijft de rechter. Trump en de Trump Organization hebben geregeld gelogen over hun financiële zaken. "In de wereld van de beklaagden zijn appartementen die onderworpen zijn aan de huurwetgeving evenveel waard als andere, zijn gronden die onderhevig zijn aan bouwvoorschriften evenveel waard als gronden zonder. Beperkingen en voorschriften gaan in rook op. Dat is een fantasiewereld, niet de echte wereld."  

Tegenslag

De tussentijdse uitspraak is een tegenslag voor Trump. De Trump Organization moet zijn handelsvergunningen in New York stopzetten en binnen de tien dagen onafhankelijke toezichthouders aanstellen die dat proces overzien. De uitspraak ontbindt het bedrijf niet, maar zou er wel toe kunnen leiden dat de Trump Organization niet langer eigenaar kan blijven van beroemde "Trump"-gebouwen in New York, zoals de Trump Tower en de Trump Building aan Wall Street.

Trump Tower in New York.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Volgende week maandag start het eigenlijke proces waarin alle aanklachten van procureur-generaal Letitia James behandeld worden. Ze eist een schadevergoeding van 250 miljoen dollar en een verbod voor Trump om nog zaken te doen in zijn thuisstaat New York. Het proces zal minstens tot december duren.

Trump probeert de rechtszaak op allerlei manieren te vertragen en heeft de rechter in de zaak aangeklaagd. Deze week moet een hof van beroep daarover oordelen. Hij ontkent alle beschuldigingen en noemt de rechtszaak een nieuwe "politieke heksenjacht" door een procureur met vooroordelen.

Meest gelezen