Copyright gotpap/STAR MAX/IPx 2023

Scenaristen in Hollywood kunnen na vijf maanden staking weer aan het werk

Na net geen vijf maanden staking kunnen de scenarioschrijvers van films en televisiereeksen in Hollywood weer aan het werk. Dat heeft de Writers Guild of America (WGA), de vakbond van de scenarioschrijvers, laten weten. Maandag al hadden de vakbond en de filmstudio's een akkoord bereikt, maar de scenaristen hadden nog geen formele toestemming om het werk te hervatten. Tot nu, dus. Volgende week moeten de leden van de vakbond nog over het akkoord stemmen.

Op 2 mei, net geen vijf maanden geleden, legden de meer dan 11.000 film- en tv-scenaristen die aangesloten zijn bij de Writers Guild of America (WGA) het werk neer. Er liepen al een tijdje gesprekken over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst met de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), de organisatie van filmstudio's en producenten. Die onderhandelingen waren compleet vastgelopen.

De scenarioschrijvers eisten een betere verloning en betere bescherming tegen artificiële intelligentie (AI). Shows moeten geschreven worden door mensen, niet door machines, luidde het. En de voorstellen van de filmstudio's en producenten waren onvoldoende. Het draagvlak voor een staking was bijzonder groot.

En het werd een staking die maandenlang aansleepte. Tientallen producties van films en tv-series liepen vertraging op, ook de populaire laatavondshows met Seth Myers, Jimmy Fallon en Stephen Colbert vielen stil bij gebrek aan scenaristen om de grappen te schrijven.

In juli sloten de meer dan 160.000 acteurs van de acteursvakbond SAG-AFTRA zich dan nog eens bij de staking aan. Heel Hollywood lag voortaan stil, want de aangesloten scenaristen mochten niet schrijven, acteurs mochten niet acteren en promotiewerk was verboden.

Eind vorige maand hebben we nog een overzicht gemaakt van series en films die vertraging oplopen door de staking. Het gaat onder meer over film "Dune 2" en series als "Stranger things" en "Big mouth".

Alleen de talkshows zullen herstarten

Het lijkt erop dat de scenaristen in de onderhandelingen met de studio's belangrijke zaken uit de brand gesleept hebben. De vergoedingen zouden omhoog gaan en schrijvers van series en films op streamingdiensten krijgen meer royalty's. Ook zouden regels opgenomen zijn voor het gebruik van AI.

De WGA heeft nu laten weten dat de scenarioschrijvers sinds middernacht plaatselijke tijd de toestemming hebben om opnieuw aan het werk te gaan. Al betekent dat niet dat de enorme productievertragingen snel opgelost zullen zijn. Alleen de talkshows zullen hervatten, want de acteurs staken nog. Ook met hen zouden binnenkort opnieuw gesprekken starten. De WGA blijft ook de acteurs steunen.

Het akkoord van de scenaristen en de producenten wordt nu gefinaliseerd. Volgende week moeten de meer dan 11.000 leden van de WGA zich over het akkoord uitspreken.

Meest gelezen