Jo Brouns verdedigt de keuzes.
Nicolas Maeterlinck/Belga Images

Vlaams minister Jo Brouns over de kritiek op de jobbonus: "Ik geloof erin dat de laagste lonen ondersteuning krijgen"

Minister van Werk Jo Brouns (CD&V) verdedigt de keuzes die gemaakt zijn voor de nieuwe Vlaamse begroting. Er is onder meer kritiek van economen op de jobbonus. "De jobbonus loopt één jaar, geeft die maatregel de kans. Ik geloof erin dat de laagste lonen wel degelijk een extra ondersteuning krijgen, denk maar aan de huishoudhulpen", houdt Brouns in "De ochtend" (Radio 1) voet bij stuk. 

De jobbonus, het bedrag dat mensen met lagere lonen jaarlijks krijgen, wordt in de komende jaren opgetrokken van 600 euro naar 700 euro. Meer Vlamingen zullen er ook aanspraak op kunnen maken. Econoom Ive Marx (UAntwerpen) twijfelt aan het nut van de jobbonus. "Veel mensen krijgen de jobbonus, maar slechts een heel kleine groep krijgt het maximumbedrag (hoe minder je gemiddeld verdient, hoe hoger de bonus, red.). Volgens de laatste cijfers waren dat zo'n 1.000 Vlamingen."

De honderdduizenden Vlamingen die een stukje van de jobbonus krijgen, krijgen dus veel lagere bedragen. "Als dat al over 20 of 25 euro per maand gaat, is het al veel", rekende Marx uit. 

Brouns vindt dat de jobbonus vooral "werken meer lonend moet maken". "Wie vandaag werkt, mag iets extra's krijgen. Die nuance mag gemaakt worden. Maar de fiscale hervorming op het federale niveau zal vooral het verschil moeten maken."

De minister gelooft erin dat de laagste lonen wel degelijk ondersteuning krijgen. Hij geeft als voorbeeld de huishoudhulpen. "Zij zitten in de categorie van de laagste lonen, 99 procent van die huishoudhulpen krijgt de jobbonus. "

Brouns vindt dat 700 euro een "wezenlijk bedrag" is. "Als je met twee in de laagste categorie zit, gaat dat over een bedrag tussen de 1.000 tot 1.400 euro per jaar erbij. Voor veel gezinnen is dat een extra op een moment dat de prijzen stijgen."

Wat met de doelgroepkorting?

Een hogere jobbonus kost geld, dus bespaarde de Vlaamse regering op andere fronten. Op het vlak van werk laat de regering de doelgroepenkorting uitdoven. Dat is de RSZ-vermindering die bedrijven kunnen krijgen als ze iemand aanwerven die het moeilijk heeft op de arbeidsmarkt.

Een maatregel waarmee zelfstandigenorganisatie Unizo het niet eens is. Unizo stelt dat de ondernemingen opdraaien voor de factuur van de nieuwe investeringen.

Brouns ziet dat anders. "Er ging ontzettend veel geld naar de zittende oudere werknemers, mensen die vandaag al aan de slag zijn. De activerende maatregel bleek niet effectief. We hebben aan Unizo het signaal gegeven dat we wel geld voorzien om mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt, te activeren. Het gaat om een bedrag van 15 tot 20 miljoen euro dat nog definitief moet worden afgeklopt."

HERBELUISTER - Het volledige gesprek met minister Brouns in "De ochtend":

Meest gelezen