Direct naar artikelinhoud
NieuwsIrak

Brand tijdens huwelijksfeest in Irak kost het leven aan zeker 114 mensen

Hulpverleners en militairen bij de feestzaal in Hamdaniyah waar de brand uitbrak.Beeld AFP

Tenminste 114 mensen zijn dinsdag omgekomen en 200 anderen gewond geraakt bij een brand tijdens een huwelijksfeest in Hamdaniyah, in de provincie Nineve in het noorden van Irak. Dat meldt provinciegouverneur Najim al-Jabouri.

, en

De feestzaal waar de bruiloft werd gevierd stortte door de brand in. Reddingswerkers waren tijdens de nacht van dinsdag op woensdag nog op zoek naar overlevenden tussen het puin. De Iraakse premier Mohammed al-Sudani heeft zijn ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid opgedragen alle mogelijke hulp te bieden aan de slachtoffers.

Op videobeelden gepost op sociale media is te zien hoe de brand razendsnel uitbreekt terwijl het bruidspaar op de dansvloer staat. Het bruidspaar kijkt geschokt toe als brandende delen van het plafond naar beneden komen en gasten zich in veiligheid trachten te brengen.

De civiele bescherming meldt in een persbericht dat in de feestzaal licht ontvlambare panelen aangebracht waren, die in strijd zijn met de veiligheidsnormen. “Door de brand kwamen delen van het plafond naar beneden, ten gevolge van het gebruik van licht ontvlambare en goedkope bouwmaterialen”, klinkt het.

Volgens de civiele bescherming zou de brand in de feestzaal veroorzaakt zijn door vuurwerk dat tijdens de bruiloft werd aangestoken.