Vooruit, Groen en Open VLD, CD&V en N-VA vragen nieuwe parlementaire onderzoekscommissie over seksueel misbruik in de kerk

Partijvoorzitters Conner Rousseau (Vooruit), Jeremie Vaneeckhout (Groen) en Tom Ongena (Open VLD)

De politieke partijen Vooruit, Groen, Open VLD, CD&V en N-VA zijn steunen de vraag naar een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel misbruik binnen de kerk. Dinsdagavond riep priester Rik Devillé op tot de oprichting van zo’n commissie na afloop van de laatste aflevering van de ophefmakende VRT-docureeks Godvergeten.

Bron: BELGA

“Ik ben in shock. Heel Vlaanderen is in shock”, zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau naar aanleiding van de VRT-documentaire Godvergeten, die de afgelopen weken getuigenissen van meerdere slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk centraal zette. “Zij zijn misbruikt door priesters. Uitgelachen door de kerk. En aan hun lot overgelaten door ons gerecht.”

Vooruit roept daarom, net als Groen, Open VLD, CD&V en N-VA, op tot de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie. Die moet zich wat Rousseau betreft ook buigen over de subsidies die de Kerk vandaag ontvangt, want “waarom zouden Belgen nog moeten betalen voor het loon van geestelijken die crimineel gedrag binnen hun organisatie gedogen en zelfs toedekken?”

“De slachtoffers van misbruik in de Kerk hebben het recht te weten of het onderzoek tijdens Operatie Kelk correct gebeurd is”, verdedigt Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie. “Is er ongeoorloofde druk uitgeoefend? Werden fouten gemaakt? Dat moet opgeklaard worden tijdens een onderzoekscommissie. Daarnaast blijven ook vragen wie doorheen de jaren mee het misbruik heeft toegedekt.”

Ook nieuwbakken Open VLD-voorzitter Tom Ongena laat via X weten dat zijn partij de vraag naar een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie zal steunen. “Er zijn in het verleden al initiatieven genomen door het parlement en er zijn stappen gezet, maar die zijn onvoldoende en geven de slachtoffers niet waar ze recht op hebben: genoegdoening en erkenning”, vindt Open VLD-Kamerlid Katja Gabriëls.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

N-VA en CD&V steunen ook de vraag van Devillé. “We moeten alle opties bekijken om tot een betere erkenning van het leed van slachtoffers te komen en om te zorgen dat er beter opgetreden wordt in geval van misbruiken. Ook een onderzoekscommissie”, schrijft CD&V-voorzitter Sammy Mahdi op X. “Een parlement staat ten dienste van onze bevolking. Het is dan ook evident dat wij al die onbeantwoorde vragen en die collectieve pijn opnieuw een plaats zullen geven in de commissie Justitie”, vult N-VA-Kamerlid Sophie De Wit aan, die destijds ook in de onderzoekscommissie rond operatie Kelk zat.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een aangename verrassing

Priester Rik Devillé, die zich al decennialang inzet voor de slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk en zelf ook aan bod kwam in Godvergeten, pleitte dinsdagavond op de VRT voor een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie. In 2010 richtte de Kamer al een bijzondere commissie rond dat thema op, maar die werkzaamheden noemde Devillé “lachwekkend”. “Alles moet opnieuw gebeuren, en dit keer op de correcte wijze”, zei hij.

Wanneer we hem vertellen dat de ene politieke partij na de andere zijn vraag naar een nieuwe onderzoekscommissie steunt, reageert Devillé aangenaam verrast. “Dat is absoluut positief nieuws. Alleen hoop ik dat die partijen hun poot stijfhouden en het dit keer goed doen: er moet onder ede gesproken worden, zodat liegen strafbaar is.”

De Kamercommissie Justitie zal zich nu normaal gesproken over de voorstellen moeten buigen. Daarna moet ook de plenaire vergadering het licht op groen zetten. Een gewone meerderheid volstaat daarvoor. Een parlementaire onderzoekscommissie beschikt over grosso modo dezelfde bevoegdheden als een onderzoeksrechter in een gerechtelijk onderzoek, en kan onder meer getuigen oproepen en onder ede verhoren, documenten opvragen en in beslag laten nemen en huiszoekingen laten uitvoeren. N-VA laat weten dat de voorzitster van de commissie Justitie, Kristien Van Vaerenbergh, de verdere bespreking zal agenderen voor de eerstvolgende zitting

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen