Een 61-jarige vrouw verscheen voor de rechtbank in Turnhout voor ernstig partnergeweld in Lille.© Bart Van den Langenbergh

61-jarige vrouw takelt echtgenoot (70) met allerlei voorwerpen toe: “Hij wilde ook altijd maar voetbal kijken op tv”

Lille -

Een 61-jarige vrouw riskeert een veroordeling voor poging tot doodslag op haar man in Lille. Op 16 mei vorig jaar liep een felle ruzie over de aankoop van pantoffels uit de hand en sloegen de stoppen door bij de vrouw. Ze sloeg haar 70-jarige man onder meer met een asbak, een schop en gooide ook hun tv-toestel naar hem. Uiteindelijk zwaaide ze zelfs met een mes. “Ik nam het mes om te lachen, niet om te steken”, vertelde de vrouw.

Bart Van den Langenbergh

Maria N. (61) verloor op 16 mei 2022 haar geduld toen ze aan haar man geld vroeg voor nieuwe pantoffels, maar dat niet kreeg. Het kwam tot een handgemeen waarbij ze haar gehandicapte man stevig toetakelde met een resem voorwerpen, gaande van een asbak tot een televisie. Uiteindelijk haalde ze ook een mes uit de keuken.

De vrouw verscheen woensdag aangehouden voor de correctionele rechtbank in Turnhout voor poging tot doodslag op haar echtgenoot. “Bij aankomst van de hulpdiensten zat de man volledig onder het bloed op de grond. De vloer in de woning lag ook vol bloed. Hij vertelde dat zijn vrouw enkele zware voorwerpen naar hem had gegooid”, zei openbare aanklager Patti Broeckx. “De vrouw was weggevlucht naar haar zus die anderhalve kilometer verderop woont. Daar had ze haar bebloede kleren in de wasmachine gestoken en had ze het mes ook afgewassen.”

Volgens de eerste uitleg van Maria N. zou haar man haar eerst met een kruk vanuit zijn ziekenhuisbed hebben geslagen. Ze kon die kruk afnemen en terugslaan. Daarna was ze nog enkele voorwerpen zoals een hark, een schop en een houten plank met schroeven gaan halen. Zelfs hun televisietoestel gooide ze in de strijd. Ze had ook gedreigd met een mes uit de keuken en geroepen ‘gij of ik!’.

Glazen asbak

“De man zelf beweerde dat zijn vrouw een glazen asbak tegen zijn kin had gegooid, hem uit bed had gegooid en met allerlei voorwerpen werd geraakt. Hij vertelde dat hij ook een drietal keer zou zijn gestoken”, legde de aanklager uit. “Een wetsdokter stelde vast dat het slachtoffer vier open hoofdwonden, bloeduitstortingen aan zijn ogen, krasletsels en een hersenschudding had. De vrouw is bewust het ene na het andere voorwerp gaan halen om haar man weerloos te maken. De kans op een fatale afloop was reëel.”

De vrouw heeft nog een blanco strafregister en het koppel is nooit in beeld gekomen voor intrafamiliaal geweld. Maar enkele buren getuigden dat het echtpaar best veel ruzie maakte. Het parket vroeg om N. te veroordelen tot een voorwaardelijke celstraf van vier jaar met de nodige psychische begeleiding.

Frustraties

Volgens de verdediging had de vrouw geen intentie om haar man die bewuste dag te doden. “Een zware discussie is uitgemond in een fysieke confrontatie waarbij zij enkele voorwerpen heeft genomen. Maar het gedrag van haar man ten opzichte van haar ging ook te ver”, pleitte meester Vera Verschueren. “De frustraties en ergernissen hebben zich opgestapeld en haar stoppen zijn doorgeslagen.” De advocate vroeg opschorting van straf of een straf met uitstel.

Een geëmotioneerde Maria N. kreeg ook even het woord. “Het werd me allemaal even te veel en ik voelde me tekortgedaan. Hij wilde ook altijd maar naar voetbal kijken op tv”, reageerde de beklaagde. “Ik heb dat mes genomen om te lachen niet om ermee te steken.”

De rechtbank velt een vonnis op 11 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lille