© Shutterstock

Franse regering wil nieuwe taks op autosnelwegen en luchthavens

De Franse regering wil in het kader van de begroting van volgend jaar een nieuwe taks op de concessie van autosnelwegen en op grote luchthavens invoeren. De taks zou jaarlijks 600 miljoen euro moeten opbrengen, zei de minister van Financiën Bruno Le Maire woensdag bij de voorstelling. Vinci, dat de autoroutes bij onze zuiderburen uitbaat, waarschuwde al dat de péage hierdoor duurder zal worden.

lto
Bron: BELGA

Volgens de minister gaat het om “een belasting op transportinfrastructuur die vervuilend is”. De beste manier om de “extreem hoge” en “noodzakelijke” investeringen te financieren die nodig zijn voor de ecologische transitie, is ervoor te zorgen dat diegenen die meer vervuilen ook meer bijdragen, aldus Le Maire.

Volgens de minister zou de nieuwe taks geen repercussie mogen hebben voor de gebruiker, omdat de tarieven voor de péages vastliggen. Maar Vinci, een van de uitbaters waarschuwde woensdag meteen dat een prijsverhoging “onvermijdelijk” is. Het bedrijf hekelt ook de “woordbreuk” van de regering, net op een moment dat men moet investeren in het groener maken van de wegen.

Rijden op Franse snelwegen en vliegen vanop Franse luchthavens dreigt vooral op de langere termijn duurder te worden, als tarieven moeten worden heronderhandeld en bedrijven geconfronteerd worden met hogere kosten, waarschuwt een expert op de Franse zender Europe1.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer