© ema

Nestkast moet blijven: duivenmelkers vrezen dat valkenkoppel nog 400 duiven gaat opeten

De nestkast in de kerktoren van Arendonk moet nog minstens tot half juli blijven hangen, tot het einde van de broedperiode. “Dit is een ramp", zo reageren de duivenmelkers. Zij vrezen dit jaar nog minstens 400 van hun duiven te verliezen aan het hongerige valkenkoppel.

Eddy Meulemans

In de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Arendonk wonen sinds kort twee slechtvalken. Het broedende valkenkoppel heeft de voorbije maand al een ware ravage aangericht in de lokale duiventillen. Bart Gillis (30) verloor al twintig duiven. “Vandaag ben ik er alweer eentje kwijt. Ik zag het live gebeuren, maar was net te laat om te filmen. Zo kon ik die vreselijke beelden eens tonen aan de burgemeester”, zegt hij.

Volgens de Arendonkse duivenmelkers is er maar één oplossing om het 'bloedbad' te stoppen: de nestkast onmiddellijk weghalen. Gisteren stond het punt bij hoogdringendheid op de agenda van het schepencollege. “We hebben beslist om de kast te laten hangen”, bevestigt burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA). “Omdat slechtvalken beschermde roofvogels zijn en het broedseizoen volop bezig is, zijn we wettelijk verplicht om het nest met rust te laten. Als we het zouden verwijderen, wordt er een proces-verbaal opgemaakt.”

Wat er nadien met de nestkast gebeurt, is nog niet beslist. “Daarover willen we eerst overleggen met alle betrokken partijen: duivenmelkers, valkeniers, natuurverenigingen, kerkfabriek en gemeente”, zegt de burgemeester.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER