Wouter Vrancken (Racing Genk): “Morgen vanaf eerste minuut initiatief tonen tegen Club Brugge”.© TVL

Wouter Vrancken: “Zonder lef en initiatief lukt het niet, zeker niet op Club Brugge”

Kan KRC Genk zijn perfect uitrapport donderdag nog kracht bijzetten tijdens de inhaalwedstrijd op het veld van Club Brugge? Coach Wouter Vrancken hoopt van wel en weet na de derby wat zijn spelers vooral niet moeten doen.

De les na de derby was duidelijk volgens Vrancken. “Als wij te weinig lef tonen en geen initiatief nemen, zijn we bijzonder kwetsbaar. Omdat het veld dan bij balverlies te groot wordt. Je kan alleen druk zetten als de linies kort op mekaar staan. Dat geldt zeker ook voor de wedstrijd van donderdag op Club Brugge. Voor mij was het enorm contrast tussen de eerste en de tweede helft zondag ook eerder een collectief dan individueel verhaal. De betere uitvoering van ons wedstrijdplan was belangrijker dan de specifieke inbreng van drie nieuwe spelers.”

© Dick Demey

Stempel van Deila

De Genkse coach heeft geen eenduidige verklaring voor de opvallende verschillen tussen de statistieken uit (9 op 9, doelsaldo 7-0) en thuis (3 op 12, doelsaldo 4-5) van KRC Genk. “We zijn uit efficiënter dan thuis. Dat heeft natuurlijk te maken met de grotere ruimtes, die je op bepaalde momenten krijgt op verplaatsing. Maar dat zegt niet alles, als het op bepaalde momenten even mee of tegen zit kan dat ook een groot verschil maken.”

Brugge uit, is altijd lastig. “Omdat Club op papier misschien wel de sterkste spelerskern van het land heeft”, zegt Vrancken, die wel duidelijk de hand van coach Ronny Deila ziet. “Club speelt nu zoals Standard dat deed in het eerste gedeelte van vorig seizoen. Die principes zijn heel goed herkenbaar.”

Afwachten met McKenzie

Mark McKenzie hervatte na een teenblessure de training maar deed dat tot nu toe alleen indvidueel.

“Puur uit voorzorg”, aldus Vrancken, die mogelijk uit een volledige kern kan putten. “Mark kent onze principes zo goed, dat we gerust de risico’s konden schuwen en hem uit de duels konden houden. Zo’n teenblessure is vooral vervelend, we willen hem ook niet voortdurend onder verdoving laten trainen en spelen. Daarom wordt zijn situatie donderdag opnieuw geëvolueerd. Nog enkele andere spelers hebben te kampen met kleine ongemakken, ook hun toestand bekijken we vooraleer we keuzes maken.”(mg)

Aangeboden door onze partners