Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

▶ Tussenkomst Sihame El Kaouakibi veroorzaakt deining in Vlaams Parlement: ‘Laatste van wie wij lessen te ontvangen hebben’

Sihame El Kaouakibi tijdens haar tussenkomst in het Vlaams Parlement.Beeld BELGA

Sihame El Kaouakibi heeft vanmiddag het woord genomen tijdens het begrotingsdebat in het Vlaams Parlement, met een speech die op zeer weinig begrip bij de andere aanwezigen kon rekenen. ‘De laatste van wie wij lessen te ontvangen hebben in dit halfrond, dat bent u’, snauwde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) haar toe, onder luid applaus.

en

KIJK. Jambon (N-VA) haalt fel uit naar El Kaouakibi: ‘Laatste van wie wij lessen ontvangen’

Video wordt geladen...

De na twee jaar ziekte teruggekeerde Sihame El Kaouakibi, die als onafhankelijk parlementslid apart spreektijd krijgt, hield tijdens het begrotingsdebat een tussenkomst over het vertrouwen van de burgers in de politiek. Dat vertrouwen wordt op dit moment geschaad volgens haar. “Ik ben ziek geweest, maar de toxische sfeer in deze ruimte en vooral de manier waarop we aan politiek doen, maakt de maatschappij ziek”, zei El Kaouakibi.

“Als we dit erkennen, kunnen we de gevaarlijke koers veranderen en zo niet blijft het hier toxisch. Dan kunnen we even goed samen een projectje opstarten: Ziekvandepolitiek.be. Daar zetten we dan alles op, vooral politici die iemand naar beneden halen om zelf zichtbaar te zijn. Minister-president, ik kijk hiervoor niet naar u, maar als we het vertrouwen van de mensen willen herstellen, dan moeten we de ramen en deuren van dit parlement wijd open zetten en frisse lucht binnen laten.”

Lees ook

‘Ik volg het politieke nieuws opnieuw. En eerlijk? Ik word er ook triestig van’: De Morgen spreekt exclusief met Sihame El Kaouakibi

De oproep van El Kaouakibi zorgde voor beroering in het halfrond. De voltallige Vlaams Belang-fractie verliet zelfs de zaal. “El Kaouakibi is hier enkel om een show op te voeren en lacht het parlement in het gezicht uit”, reageerde Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens. “We weigeren hieraan mee te doen. Wat ons betreft, is er maar één reden waarom El Kaouakibi vandaag nog het woord moet nemen en dat is om haar ontslag aan te bieden. Dit spelletje op kosten van de belastingbetaler heeft lang genoeg geduurd.”

De voltallige Vlaams Belang-fractie verliet zelfs de zaal

Video wordt geladen...

Minister-president Jan Jambon (N-VA) richtte naderhand het woord tot de voormalige Open Vld-politica. “Mevrouw El Kaouakibi, de laatste van wie wij lessen te ontvangen hebben in dit halfrond, dat bent u”, zei hij scherp.

De Vlaams Belang-fractie verliet de zaal toen El Kaouakibi het woord nam.Beeld BELGA