Emmer beschadigde batterijen oorzaak van hevige brand in Schoten: “Vlammen sloegen over op containers uit kunststof”

Schoten -

De hevige brand bij General Recycling Service Europe in Schoten werd veroorzaakt door enkele beschadigde knoopcellen, kleine platte batterijtjes die onder meer in rekenmachines en uurwerken zitten. Dat bevestigt zaakvoerder Tim Van den Bosch. De brand was snel onder controle, niemand geraakte gewond. De politie legde uit voorzorg wel de scholencross in het nabijgelegen Gemeentepark stil.

jtp jaa

De brand bij het bedrijf General Recycling Service Europe (GRSE) in de Liebiglaan brak iets voor 16u uit. In het Schotens bedrijf worden onder meer afgedankte elektronische apparaten en batterijen duurzaam verwerkt.

De brandweer van Zone Rand schaalde meteen op voor de industriebrand en kreeg daarbij ook bijstand van de omliggende zones. De brand ging gepaard met een gitzwarte rookpluim die tot ver zichtbaar was. De rook nam wel snel af, de brand zelf raakte na zo’n halfuurtje onder controle. Niemand raakte gewond. Brandweer Zone Rand bleef nog geruime tijd ter plaatse voor de nodige nazorg.

© BFM

“Dankzij hun correct en snel ingrijpen kon vermeden worden dat de brand onze verwerkingseenheid en kantoren in vlammen deed opgaan”, is Tim Van den Bosch, zaakvoerder van GRSE, vol lof voor de brandweer. “Nu liep alleen de buitenmuur van ons magazijn wat schade op.” GRSE heeft er goede hoop op dat de verwerkingseenheid in Schoten nog deze week opnieuw kan opstarten.

© rr

Duizend graden

Volgens Van den Bosch werden de batterijen buiten de werkplaats bewaard en lagen ze te wachten op verwerking. “De juiste, veilige werkwijze gevolgd met deze knoopcellen, maar blijkbaar is het toch ergens misgegaan.” Om grotere batterijen voor langere tijd op te slagen, heeft GRSE een volledig conform met de regelgeving betonnen bunker gebouwd.

© rr

Dergelijke kleine lithiumbatterijen bereiken snel een temperatuur van duizend graden wanneer ze vuur vatten. “We zijn daarom uiterst voorzichtig bij het verwijderen van knoopcellen en andere batterijen uit de ons aangeleverde toestellen, maar wellicht zijn er één of meerdere als gevolg van een beschadiging toch ontstoken. De vlammen uit de emmertjes van anderhalve kilogram zijn overgeslagen op een aantal uit kunststof vervaardigde containers die op ons terrein stonden. Het zijn dee containers die de enorme en zwarte rookpluim hebben veroorzaakt”, aldus de directeur.

In het Gemeentepark in Schoten, nauwelijks enkele honderden meter verderop, was woensdag overigens net de scholencross met meerdere honderden aanwezigen aan de gang. Na overleg met alle betrokken partijen besliste de politie om het evenement voor de veiligheid stil te leggen.

© ATV

De rookpluim was goed zichtbaar op de Scholencross in het Gemeentepark.© rr

Tim Van den Bosch, zaakvoerder van GRSE.© jaa

Rook komt uit het gebouw van Schotense firma GRSE© BFM

© rr

© rr

Rook komt uit het gebouw van Schotense firma GRSE© bfm

De brand brak uit bij het bedrijf GRSE (archieffoto).© jaa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen