Gezondheidszorg

Jongeren uit kwetsbare gezinnen kunnen gratis naar de dokter

© getty

Jongeren tot 24 jaar die een verhoogde tegemoetkoming krijgen en van wie de huisarts een globaal medisch dossier bijhoudt, kunnen vanaf volgende week gratis naar de dokter en naar artsen-specialisten.

Financieel kwetsbare mensen hebben in ons land recht op een verhoogde tegemoetkoming. Daardoor betalen ze minder voor gezondheidszorg, zoals voor een bezoek aan een arts, voor een ziekenhuisopname of voor geneesmiddelen. Voor jongeren uit zulke gezinnen wordt al die zorg nu volledig gratis, meldt de federale minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit).

‘We investeren in financieel kwetsbare jongeren tot en met 24 jaar. Al te vaak stellen zij zorg uit omdat ze hun ouders niet op kosten willen jagen’, zegt de minister. ‘Meer nog, we maken via het globaal medisch dossier dat deze jongeren goed opgevolgd worden door hun huisarts. Dat is essentieel om grotere problemen te voorkomen. Als zorg nodig is, moet er toegang zijn – voor alle jongeren.’

Het betreft een behoorlijk grote groep. Ieder jaar bezoeken meer dan 400.000 jongeren met een verhoogde tegemoetkoming een huisarts, en meer dan 315.000 een arts-specialist. De minister voorziet hiervoor in een budget van 5,5 miljoen euro, in overleg met de artsenverenigingen en de verzekeringsinstellingen.

De maatregel gaat in vanaf 1 oktober. Niet-geconventioneerde artsen kunnen wel nog supplementen aanrekenen, aangezien zij zich niet houden aan de tarieven die afgesproken zijn met de overheid. (vbr)