© Shutterstock

Geen remgeld bij dokter meer voor financieel kwetsbare jongeren

Financieel kwetsbare jongeren tot en met 24 jaar van wie de huisarts een globaal medisch dossier bijhoudt, kunnen vanaf 1 oktober gratis naar de dokter. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) woensdag.

mtm
Bron: BELGA

Voor de maatregel is een budget van 5,5 miljoen euro per jaar voorzien. “Zorg moet voor iedereen betaalbaar zijn. Financieel kwetsbare jongeren stuiten nog te vaak op hindernissen. Al te vaak stellen ze zorg uit omdat ze hun ouders niet op kosten willen jagen. Het is onze verantwoordelijkheid om zo veel mogelijk drempels tot de zorg weg te nemen”, motiveert minister Vandenbroucke de beslissing.

Daardoor hoeven jongeren onder de 25 jaar uit een gezin dat recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming wegens hun financieel precaire situatie, geen remgeld meer te betalen voor een consultatie bij de huisarts of specialist, indien die geconventioneerd is. Een niet-geconventioneerde arts kan wel nog supplementen aanrekenen.

Volgens Vandenbroucke bezoeken elk jaar meer dan 400.000 jongeren uit die doelgroep een huisarts en meer dan 315.000 een specialist. De voorwaarde van het globaal medisch dossier moet er voor zorgen dat ze jaarlijks goed worden opgevolgd. “Dat is essentieel om grotere problemen te voorkomen”, zegt de minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer