Jean-Marie Dedecker gaat als lijsttrekker voor N-VA naar de verkiezingen

Ondanks maandenlange voorbereiding komt er geen doorstart van Lijst Dedecker (LDD). Bij de volgende verkiezingen komt Jean-Marie Dedecker op als Kamerlijsttrekker voor N-VA in West-Vlaanderen. Dat heeft de redactie uit goede bron vernomen.

Pieter Lesaffer

Donderdag staat een persconferentie van Jean-Marie Dedecker gepland. Daarin zal hij aankondigen dat hij bij de volgende verkiezingen opnieuw met N-VA in zee gaat. Dedecker zou de Kamerlijst trekken. Sander Loones, de gedoodverfde lijsttrekker voor de Kamer, zou dan lijsttrekker worden voor het Vlaams Parlement. Dat heeft onze redactie in N-VA-kringen vernomen.

In 2019 stond Dedecker, burgemeester van Middelkerke, al als onafhankelijke op de West-Vlaamse N-VA-Kamerlijst. Maar de voorbije maanden was er een plan ontstaan om Lijst Dedecker, de partij die hij in 2007 heeft opgericht, nieuw leven in te blazen. Zoon Dimitri zou dan een van de boegbeelden voor de volgende verkiezingen worden. In elke provincie stonden al mensen klaar voor een nationale doorstart.

Wat de precieze overweging is geweest, is nog niet duidelijk. Een aantal elementen begonnen de voorbije weken in ieder geval in het nadeel van het LDD-scenario te spelen. Zo publiceerde de opiniewebsite Doorbraak vorige week een peiling in West-Vlaanderen, waaruit bleek dat LDD in die provincie de kiesdrempel niet zou halen – terwijl dat net de meest succesvolle kieskring zou moeten zijn. Peter Reekmans, burgemeester van Glabbeek en drijvende kracht achter de LDD- doorstart, wuifde dat toen weg. Maar dat heeft wel de alarmbellen doen afgaan.

Een andere, niet te onderschatten factor is de echtgenote van Jean-Marie Dedecker. Zij wil liever dat hij het rustiger aan doet, en dus niet opnieuw de last van een hele partij op zijn schouders neemt. Eerder zei Dedecker, 71 jaar ondertussen, dat hij haar tijdens een vakantie in september zou proberen te overtuigen. Maar dat lijkt dus niet te zijn gelukt.

Ten slotte is er nog de factor Middelkerke. Dedecker wil er nog een termijn bij doen als burgemeester. In oktober 2024 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Als hij enkele maanden voordien met LDD effectief slecht zou scoren bij de nationale verkiezingen, kan dat negatief afstralen op zijn lokale campagne. Bovendien is het voor hem als burgemeester belangrijk om goede contacten te hebben met de nationale politiek, om te lobbyen voor zijn gemeente. Via N-VA lukt dat beter dan als boegbeeld van een concurrerende partij in de oppositie.

Peter Reekmans, ondervoorzitter van Lijst Dedecker, reageert ontgoocheld op het nieuws. “Ik heb alle respect voor Jean-Marie maar ben net zoals de kerngroep ontgoocheld. Dit is mijn zwaarste politieke ontgoocheling ooit.”

LEES OOK. Drie uur op de koffie om hem te overtuigen: maakt LDD een doorstart, of kiest Dedecker voor de N-VA-lijst?

LEES OOK. Jean-Marie Dedecker en Egbert Lachaert vinden elkaar tijdens het hoeden van schapen: “Laat ons een nieuwe partij oprichten”

LEES OOK. Bijna stond Jean-Marie Dedecker oog in oog met Poetin op de tatami: “Ik had Poetin graag een pak rammel gegeven”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen