Deze beroepen worden het best en het slechtst betaald in ons land

3.507 euro bruto per maand, dat is het mediaan loon in ons land. Vijftig procent van de Belgen verdient dus meer, de andere helft verdient minder. En daar heeft de sector waarin je werkt veel mee te maken.

Het zal niet geheel verbazen: directeurs van grote ondernemingen verdienen in ons land het meest. Met een bedrag van 10.788 euro verdienen zij een loon dat ruim 200 procent boven de mediaan ligt. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. De cijfers dateren wel van het jaar 2021 en houden dus nog geen rekening met de inflatie van 2022 en 2023.

Niet enkel de directeur, ook het middenkader verdient meer dan gemiddeld. De volledige top vijf wordt ingenomen door managers allerhande. Pas op de zesde plaats vinden we wiskundigen en statistici, die gemiddeld 6.206 euro bruto per maand verdienen.

Maar ook de sector waar je werkt, bepaalt mee het loon. De petrochemie blijft de best betalende tak van de economie, met een gemiddeld loon dat 70 procent boven de mediaan valt. Ook in hoofdkantoren, adviesbureaus in bedrijfsbeheer, banken en IT-bedrijven valt er meer te verdienen dan gemiddeld.

LEES OOK. SALARISKOMPAS. Met welk diploma verdien je het meest?

Kelners en barmannen trekken aan het kortste eind. Zij verdienen zo’n 2.475 euro bruto per maand. Ook kappers en schoonheidsspecialisten, huishoudelijke hulpen, kassiers en ticketverkopers verdienen gemiddeld minder dan 2.600 euro per maand. De horeca staat zowel op één als op twee bij de slechtst betaalde sectoren. Maar ook de lonen in de detailhandel, diensten in verband met gebouwen en landschapsverzorging en afvalverwerking zijn aan de lage kant.

De zogenaamde genderkloof wordt stilaan wel weggewerkt in ons land. Het gemiddelde bruto maandloon van voltijds werkende vrouwen bedraagt 3.869 euro, dat van voltijds werkende mannen 3.894 euro. dat is een verschil van amper 0,6 procent. Als we naar de mediaan kijken, verdient een vrouw (3.510 euro) zelfs een fractie meer dan een man (3.506 euro). Maar daar horen wel enkele kanttekeningen bij. De loonkloof stijgt met de leeftijd. Terwijl een vrouw tussen 30 en 34 quasi evenveel verdient als haar mannelijke evenknie, stijgt dat verschil bij vrouwen boven de 60 jaar naar 19 procent.

LEES OOK. Dit verdient de gemiddelde Belg: bij één groep is de algemene salarisverhoging veel minder voelbaar

 (nba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen