Sihame El Kaouakibi trekt fel van leer tegen Sam Van Rooy (Vlaams Belang): “Zoveel medelijden met u”

Dat Sihame El Kaouakibi bij haar terugkeer naar het Vlaams Parlement haar stem wil laten horen, mag intussen duidelijk zijn. Tijdens het debat over het Vlaamse begrotingsakkoord hekelde fractieleider Sam Van Rooy (VB) het bestede geld aan wat hij de “massa immigratie-industrie” noemt. Wanneer hij daarna nog eens de subsidiekwestie van “de sjoemel-poedel” erbij sleurt, is het hek helemaal van de dam. Een uitspraak die duidelijk in het verkeerde keelgat van de omstreden politica schoot: “Ik heb zoveel medelijden met u. Waarom toch al die focus om uw shit op mij af te reageren”, repliceerde El Kaouakibi gepikeerd.

wvb

Sihame El Kaouakibi heeft woensdagmiddag voor heel wat beroering gezorgd in het Vlaams Parlement toen ze, tijdens het gebruikelijke debat over de Septemberverklaring, minutenlang fulmineerde over “de toxische sfeer waarmee er aan politiek wordt gedaan”. Het parlementslid dat na een afwezigheid van twee jaar haar rentree maakte, uitte stevige kritiek jegens “politici die iemand naar beneden halen om zelf zichtbaar te zijn”. Een niet mis te verstane verwijzing naar de tonnen bagger die ze over zich heen kreeg toen ze in opspraak kwam wegens fraude met subsidies.

LEES OOK. Sihame El Kaouakibi haalt uit naar “ziekmakende sfeer in de politiek”, maar krijgt Jambon en heel parlement over zich

El Kaouakibi werd dadelijk op haar plaats gezet door Vlaams minister-president Jan Jambon: “Misschien is het niet goed om aan een individueel parlementslid aandacht te besteden … maar de laatste van wie we lessen te ontvangen hebben, bent u, mevrouw El Kaouakibi.” Het oorverdovende applaus dat daarop volgde, zette zijn tirade extra kracht bij.

Ook de tussenkomst van Sam Van Rooy van oppositiepartij Vlaams Belang, zorgde voor de nodige opschudding. Die gaf blijk niet opgezet te zijn met de 5 miljard euro die tijdens deze legislatuur is uitgetrokken voor wat hij bestempelt als de “massa immigratie-industrie.”

Sjoemel-poedel

“En dan heb ik er de subsidies nog niet bijgeteld voor ‘de sjoemel-poedel’ die hier nu plots haar broek zit te verslijten”, deelt hij een welgemeende sneer uit aan El Kaouakibi, die duidelijk niet opgezet is met die laatste uitspraak. “Meneer Van Rooy, u bent zo voorspelbaar. Ik heb zoveel medelijden met u”, begint ze. “Als we de gordijnen open trekken en een onafhankelijk onderzoek doen naar het doen en laten van u persoonlijk en naar de politici die luid roepen, dan heb je misschien iets minder te zeggen”, poogt ze om de VB-fractieleider de mond te snoeren.

Verder meent ze altijd te proberen een open houding aan te nemen naar haar collega’s toe. “Zelfs naar u, meneer Van Rooy”, waarna ze zich luidop afvraagt waarom hij zich zo nadrukkelijk focust om “zijn shit steeds op haar af te reageren.” “Wat blijft er nog over van Sam Van Rooy, voorbij al die haat. Voelt u nog meer dan haat alleen?”, gaat ze verder. “Wat brengt u eigenlijk naar dit parlement. Het is triest, triest, triest.”

Ook deze keer roept parlementsvoorzitster Liesbeth Homans haar tot de orde. Maar dat is buiten El Kaouakibi gerekend, die haar spreekrecht nog wat rekt om de “leugens en propaganda” van de nationalistische partij aan te kaarten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER