Afgelopen jaar ging er ongeveer 4 procent van het ijsvolume van de Zwitserse gletsjers verloren.
Volledig scherm
Afgelopen jaar ging er ongeveer 4 procent van het ijsvolume van de Zwitserse gletsjers verloren. © GLAMOS

“10 procent van het Zwitserse gletsjervolume is nu verdwenen”: nieuw rapport legt impact van twee rampjaren bloot

Het ene extreme jaar volgt het andere op in de Zwitserse Alpen. En dat is geen goed nieuws voor de gletsjers, blijkt uit het rapport van de Swiss Academy of Sciences. In 2022 verloren de gletsjers maar liefst 6 procent van hun volume. In 2023 nog eens 4 procent, de op een na grootste afname sinds het begin van de metingen. Daarmee is nu 10 procent van het totale ijsvolume verdwenen.

8 reacties

  • david demedts

    7 maanden geleden
    @lecocq Daniel. Europa was in de ijstijd een ijsvlakte net als sequoia. Het ijs van de berg gletsjers is echter noodzakelijk omdat het een drinkwater reservoir is voor dieren en mensen daar. En op pure rots groeit weinig, daar heb je nog wel een paar duizend jaar voor nodig om dat een beetje te begroeien
  • Lecocq Daniel

    7 maanden geleden
    Waar het ijs verdwijnt kunnen er terug bomen groeien en dieren leven. Niet het smelten van gletsjers is een natuurramp, wel het ontstaan ervan. Het huidige Sequoia National Park, één der mooiste natuurgebieden ter wereld, was ooit een doodse ijsvlakte.
  • Bart Verwegen

    7 maanden geleden
    De mens heeft ervoor gezorgd dat de oceanen overbevist zijn, dat het regenwoud bijna verdwenen is, dat immens veel diersoorten uitgestorven zijn enz. Geloof dus maar gerust dat de mens de natuur kan veranderen, zowel in de negatieve als de positieve zin.
  • louise stubbe

    7 maanden geleden
    Het is niet te geloven dat er in 2023 nog steeds mensen zijn die de klimaatopwarming ontkennen en blijven geloven dat wij er niets mee te maken hebben.
  • Guido Parker

    7 maanden geleden
    Enerzijds heb je ede temperatuurschommelingen die zich al duizenden jaren voordoen, anderzijds de opwarming veroorzaakt door de mens. We hebben nu een natuurlijke opwarming versterkt door de mens.