Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

‘Ik heb plaatsvervangende schaamte voor wat hier gebeurt’: maar drie parlementsleden dagen op voor commissie in Vlaams Parlement

Naast commissievoorzitter Cathy Coudyser (N-VA) waren er drie parlementsleden opgedaagd voor de bespreking van het Belgisch voorzitterschap in de Raad van de EU.Beeld rv

Opmerkelijk tafereel in de Commissie voor Buitenlands Beleid en Europese Aangelegenheden in het Vlaams Parlement. Slechts drie parlementsleden tekenden dinsdag present tijdens de vergadering. Dat leidde tot ergernis bij commissievoorzitter Cathy Coudyser (N-VA).

“Ik wil openbaar aangeven dat ik plaatsvervangende schaamte heb voor wat er hier gebeurt”, stak commissievoorzitter Cathy Coudyser (N-VA) dinsdag van wal tijdens de Commissie voor Buitenlands Beleid en Europese Aangelegenheden in het Vlaams Parlement. Het was geen overrompeling in de Jan Van Eyck-zaal, zo waren er welgeteld drie parlementsleden opgedaagd voor de geplande vergadering.

Normaliter werden vijftien parlementsleden (inclusief de voorzitser) verwacht voor de bespreking van het Belgische voorzitterschap in de Raad van de EU. Vier parlementsleden hadden vooraf laten weten dat ze afwezig zouden zijn. Zeven anderen daagden gewoonweg niet op. Coudyser had van één commissielid een verontschuldiging ontvangen, “maar van de andere commissieleden weet ik niet waar ze zijn”.

Twitter bericht wordt geladen...

Nochtans had de commissie voor de bespreking van het Belgische voorzitterschap in de Raad van de EU enkele sprekers uitgenodigd. “We vragen aan drie mensen van de administratie en aan een adjunct diplomatiek vertegenwoordiger om een toelichting te geven over de rol van Vlaanderen tijdens het EU-voorzitterschap van België in 2024”, zegt Coudyser. “Als de leden van de Commissie Buitenlands Beleid het niet de moeite vinden om te komen luisteren, zal ik er conclusies uit trekken.”

Lees ook

Waarom krijgt Europa niet genoeg van roddels over Charles Michel? ‘Ik zie hem niet meer in een internationale topfunctie belanden’

“Ik wil jullie bedanken voor de tijd die jullie vrijmaken en de tijd die jullie in de voorbereiding staken”, richtte ze zich naar de sprekers. “In naam van de commissie wil ik mij excuseren.”

Coudyser zegt dat ze de afwezigen zal aanspreken op hun gedrag. Parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) raadde Coudyser aan om een brief te sturen naar de parlementsvoorzitter. “Dit is bijzonder belangrijke materie. Alle fracties moeten er de nodige aandacht aan besteden.”