© BERT DE DEKEN

Thuisgemeente Theo Francken keurt als eerste Vlaamse gemeente de ‘vreemdelingentaks’ goed

De gemeenteraad van Lubbeek heeft woensdagavond de invoering van de zogenaamde vreemdelingentaks goedgekeurd. Het is de eerste gemeente in ons land die een dergelijke taks invoert. Dat laat staatssecretaris Theo Francken weten op zijn blog. Tania Roskams, de dienstdoende burgemeester van de stad, is erg blij met de beslissing.

evg

Vreemdelingen in Lubbeek zullen bij de verlenging, vervanging of vernieuwing van hun verblijfskaart vanaf nu een bedrag van 50 euro moeten betalen. En dit maximaal één keer per jaar.

De stemming over de kwestie in Lubbeek verliep quasi unaniem: 17 gemeenteraadsleden stemden voor (N-VA, CD&V, Open VLD en Lubbeek Leeft) , 3 stemden tegen (s.pa en Groen). “Enkels sp.a en Groen stemden dus tegen, wat geen verrassing is natuurlijk,’ aldus de Lubbeekse burgemeester Tania Roskams.

© BELGA

De aanleiding voor deze taks is de extra last voor de gemeente door het stijgende aantal asielzoekers.

“Er zitten honderden asielzoekers in onze centra en we kennen daar een groot verloop,’ legt burgemeester Roskams uit. “Dat brengt een serieuze administratieve last voor de gemeente met zich mee. Ik vind het dan ook niet meer dan logisch dat we daar nu een vergoeding voor beginnen vragen. Als Belgen een nieuwe identiteitskaart nodig hebben, moeten ze trouwens ook een aanzienlijk bedrag betalen om die kaart te laten vervangen. En als je een internationale reispas aanvraagt, moet je daar zelfs meer dan 100 euro voor neertellen. Dan vind ik 50 euro nog een billijke prijs.”

Niet enkel voor asielzoekers

De burgemeester wil wel nog benadrukken dat de kost niet enkel voor asielzoekers geldt, maar voor alle vreemdelingen die tijdelijk in ons land verblijven. Ze is er ook van overtuigd dat andere gemeenten het voorbeeld van Lubbeek vlug zullen volgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer