Olieprijzen terug op hoogste niveau in een jaar

De productieverlagingen van de OPEC-landen en Saoedi-Arabië duwen de olieprijzen omhoog. Op het moment van schrijven kost een vat ruwe olie 94,43 dollar. Dat is de hoogste prijs in een jaar.

Waarom is dit belangrijk?

Het kartel van olieproducerende landen speelt met de productie om de prijs te beïnvloeden. Ze vrezen dat groene energie over enkele decennia de vervuilende oliesector buitenspel zal zetten. Voor petrostaten, die een groot deel (of het merendeel) van hun inkomsten uit olie halen, betekent dit een lelijke streep door de rekening. Door het aanbod nu te verlagen, hopen ze de prijzen artificieel hoog te houden, en zo toch zo veel mogelijk inkomsten te halen uit hun eindige bron.

In het nieuws: Ruwe olie aan 94 dollar per vat.

Naast de sprong in de olieprijzen, zijn ook de olievoorraden in de Verenigde Staten gedaald. 

  • De olievoorraden in Cushing, Oklahoma, staan daarnaast op het laagste punt in negen jaar. Voor producenten die olie nodig hebben, is dit een extra bron van nervositeit.
  • Bovendien komt de prijsstijging er doordat verschillende banken op Wall Street hun voorspellingen voor de olieprijs hebben verhoogd, in het kader van de productieknip. Dat meldt CNN.
    • Bank of America verwacht een gemiddelde olieprijs van 91 dollar voor de tweede jaarhelft van 2023. Voordien rekende het op een prijs van 81 dollar.
    • Goldman Sachs kijkt nog een stap verder. Zij waarschuwden dat de olieprijs in 2024 gemiddeld rond de 100 dollar per vat kan liggen. 
  • Bovendien merken analisten op dat een positief marktsentiment de prijs verder opdrijft.

Opgemerkt: De prijs van een vat Brentolie, de belangrijkste benchmark voor Europa, klom enkele dagen terug tot boven de 95 dollar en staat op moment van schrijven op 97 dollar.

Dit jaar nog een daling van de olieprijzen?

De meest recente gegevens van de Energie Informatie Administratie zijn twijfelachtig, volgens Robert Yawger, vice-directeur energiefutures bij Mizuho Securities.

  • De cijfers van voorraden zijn gezakt, terwijl de import gestegen is. De export daalde en ook de hoeveelheid olie die door raffinaderijen stroomde, is gezakt. “Het klopt niet”, zei Yawger. 
  • Er is ook nog steeds hoop voor een (tijdelijke) seizoensgebonden daling van de prijzen. Traditioneel zakken de olieprijzen na de zomermaanden, wanneer er een grotere vraag is door vakanties en uitstapjes. Daarna zakken de prijzen normaliter terug wat, tot de wintermaanden beginnen en de vraag weer toeneemt door nood aan verwarming. (cv)
Meer