© if

Ketnet-campagne ‘Nee is altijd oké’ leert kinderen grenzen aan te geven

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (cd&v) lanceert samen met VRT-jongerenzender Ketnet de campagne ‘Nee is altijd oké’. Ze doen dat aan de hand van video’s met Ketnet-wrappers die herkenbare situaties uit het leven van kinderen brengen. Het doel van de campagne is kinderen leren hun grenzen aan te geven.

Bron: BELGA

Kinderen onder de 12 jaar worden zelden bereikt in campagnes over integriteit en grensoverschrijdend gedrag. Maar het is net in de lagere school dat kinderen zelfstandig hun eerste stappen in de wereld zetten. Voor kinderen is het even moeilijk als voor volwassenen, of zelfs moeilijker, om grenzen te stellen en nee te zeggen. 

De filmpjes gaan over grensoverschrijdend gedrag, groepsdruk, misbruik van vertrouwen, online, ongepast taalgebruik en een moeilijke thuissituatie. De algemene boodschap is duidelijk: nee is altijd oké, zowel offline als online. 

Ketnet deelt de filmpjes via ketnet.be, de Ketnet-app en YouTube. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media deelt ze via zijn website en YouTubekanaal. Ook op sociale media is er aandacht voor de campagne.

Vertrouwenspersoon

Op ketnetvoorouders.be verzamelt Ketnet alle relevante informatie rond integriteit en grenzen stellen, en verwijst ook door naar alle Ketnet-programma’s die gelinkt zijn aan het thema. Ouders en begeleiders worden aangemoedigd om de filmpjes te delen met kinderen en zelf als vertrouwenspersoon beschikbaar te zijn. Iedereeneenmax.be, een campagne van Child Focus, promoot dit idee. 

Als kinderen niet weten waar ze terechtkunnen met vragen, kunnen ze altijd contact opnemen met Awel via telefoon (102), e-mail of chat. Daarnaast kan iedereen ook terecht bij de klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat via het nummer 0800 20 808.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer