© Belga

Marc Van Ranst enthousiast over griepprik bij apotheker: “Dit kan kan vaccinatiegraad opkrikken”

Viroloog Marc Van Ranst vindt het een goede zaak dat mensen voor een griepprik voortaan ook bij de apotheker terechtkunnen. Het kan de vaccinatiegraad enkel maar opkrikken, aldus Van Ranst.

Bron: BELGA

Precieze cijfers zijn er niet, maar naar schatting minder dan 60 procent van de 65-plussers neemt jaarlijks een griepprik. Toch sterven jaarlijks in ons land enkele honderden tot enkele duizenden mensen - afhankelijk van de ernst van het griepseizoen - aan de aandoening. Negentig procent van de mensen die overlijden aan de griep zijn 65-plusser.

© Dirk Vertommen

Voor Van Ranst is het dan ook essentieel dat zo veel mogelijk ouderen zich laten inenten tegen de griep. Dat ze vanaf oktober daarvoor ook bij hun apotheker terechtkunnen, is een goede zaak, aldus de professor. 

Uitstel door Vlaams Belang

Normaal zouden apothekers vanaf 1 oktober een griepprik kunnen plaatsen. Door een tussenkomst van het Vlaams Belang - parlementslid Dominiek Sneppe vroeg een tweede lezing aan in de commissie - wordt die datum niet gehaald. Wellicht zorgt het voor een week uitstel, vermoedt de viroloog. “Niet zo slim”, noemt Van Ranst dat uitstel.

De viroloog verwacht dat het griepseizoen dat er aankomt “normaal” wordt. Experten kunnen dat afleiden uit het griepseizoen in Australië, dat al achter de rug is. Ook het vorige griepseizoen in ons land was normaal, al begon het wat vroeg. “Maar normaal of niet, griep wordt onderschat. Mensen spreken van ‘een griepje’, maar jaarlijks vallen in ons land tussen een paar honderd tot een paar duizend doden”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer