Source: Matthias Huss, Swiss Academy of Sciences (SCNAT).

Zwitserse gletsjers zijn de laatste twee jaar met 10 procent gekrompen

De Zwitserse gletsjers hebben in 2022 en 2023 ongeveer 10 procent van hun massa verloren, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Dat is op twee jaar tijd evenveel als tussen 1960 en 1990. Volgens GLAMOS, de organisatie die aan het onderzoek meewerkte, zijn nu al bijna 1.000 kleine Zwitserse gletsjers volledig verdwenen door de gevolgen van de klimaatverandering.

Een nieuw rapport van de Swiss Academy of Sciences (SCNAT) en Glacier Monitoring in Switzerland (GLAMOS) waren de voorbije twee jaren rampzalig voor de Zwitserse gletsjers. In 2022 verloren de gletsjers in totaal 6 procent van hun massa. In 2023 was dat opnieuw 4 procent, wat het totaal op een verlies van 10 procent brengt. 

"De gletsjers smelten steeds sneller en sneller," reageerde SCNAT na de publicatie van haar onderzoek. "En die versnelling is dramatisch: de afname met tien procent in twee jaar tijd is evenveel als de massa ijs die tussen 1960 en 1990 verloren ging." Volgens de organisatie GLAMOS zijn ondertussen al bijna 1.000 kleinere gletsjers volledig verdwenen, terwijl ook de grootste gletsjers nu duidelijke veranderingen ondergaan.

BEKIJK - Binnenkort misschien geen Zwitserse gletsjers meer:

Videospeler inladen...

Te heet in de zomer, amper sneeuw in de winter

Volgens de Zwitserse wetenschappers zijn er meerdere redenen waarom de gletsjers de laatste twee jaar zo drastisch smolten. Een chronisch gebrek aan sneeuw in de winter is daarbij een belangrijke factor.

Zo viel in de tweede helft van februari de minste hoeveelheid sneeuw sinds het begin van de metingen. Boven de 2.000 meter meldde zelfs de helft van de meetstations een laagterecord voor sneeuwval. De aanhoudende hitte in de zomer zorgde er dan weer voor dat de sneeuw sneller verdween dan de voorgaande jaren.

De resultaten van het rapport tonen dat de gletsjers in Zwitserland op het punt staan om volledig te verdwijnen. Daar wil de Zwiterse overheid iets aan doen. Eind 2022 kondigde de regering nog een nieuw plan aan om de gletsjers van verdwijning te behoeden. Met een budget van 3,3 miljard euro wil Zwitserland de transitie naar duurzame energie gemakkelijker maken en meer inzetten op zonnepaneelparken. 

Meest gelezen