© ATV

Daar is het combiticket: vanaf oktober voor 5 euro parkeren in de park-and-ride en op en neer met bus of tram

Antwerpen -

Automobilisten die hun auto parkeren in één van de drie grote park-and-rides rond Antwerpen kunnen vanaf oktober met hun parkeerticket gratis gebruikmaken van tram of bus om van en naar de stad te rijden. Dit combiticket moet mensen stimuleren om de auto aan de rand van de stad te laten staan. Eind dit jaar wordt het systeem geëvalueerd.

Patrick Van de Perre

Het combiticket is geldig vanaf 1 oktober en geldt voor de park-and-rides die door Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, gebouwd werden. Het gaat om de parkings op Linkeroever, Luchtbal en Merksem en op de grens met Schoten.

Wie de auto in één van deze drie park-and-rides neerzet, betaalt binnenkort 5 euro voor een combiticket. De kosten voor een bus- of tramticket zijn daarin inbegrepen. Het ticket kan ook voor het openbaar vervoer gebruikt worden om van en naar de parking te rijden.

“Met het combiticket koop je via de De Lijn-app een retourticket voor de tram en een parkingticket. Je activeert het ticket in de app na het binnenrijden van de parkeerplaats en geeft de nummerplaat in. Nummerplaatherkenning regelt de rest. Dit ticket is 24 uur geldig”, legt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) uit.

Het introductie-aanbod blijft in ieder geval tot het einde van 2023 en wordt mogelijk daarna verlengd. Het systeem wordt in het buitenland al langere tijd toegepast en ligt ook in Vlaanderen al een tijdje op tafel. Nu is er dus een overeenkomst bereikt met openbaarvervoersmaatschappij De Lijn.

Dat nieuws raakte bekend op een evenement rond mobiliteit van Open Vld Borgerhout en is bevestigd door het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “In combinatie met andere toekomstige ontwikkelingen, zoals de heraanleg van de Turnhoutsebaan en de opening van premetrostations ‘Drink’ en ‘Morckhoven’ in Borgerhout, zorgt dit voor een betere en aangename verbinding van, naar en door onze stad”, zegt de voorzitter van Open Vld in Borgerhout, Nigel Chantrain.

Uiteraard moet de invoering van een combiticket ook elders in de stad voor minder verkeersdrukte zorgen. “Het combiticket moet ervoor zorgen dat mensen sneller bereid zijn om hun auto achter te laten aan de rand van de stad om daar over te stappen op het openbaar vervoer”, zegt het Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz (Open Vld).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen