2016 Mike Marsland

Acteur Michael Gambon (82), bekend als Perkamentus uit Harry Potter, is overleden

Sir Michael Gambon is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie. De Brits-Ierse acteur is bij het grote publiek bekend als professor Perkamentus in de Harry Potter-films. Maar hij speelde mee in meer dan 150 films en series.

Michael Gambon zijn bekendste rol is die van professor Albus Dumbledore (of Perkamentus) in de Harry Potter-films. Hij speelde mee in zes van de acht films, nadat hij na het overlijden van acteur Richard Harris de rol had overgenomen. Maar Gambon was ruim 50 jaar actief als acteur voor televisie, theater en film. 

Zo speelde hij onder meer de Franse detective "Jules Maigret" in de gelijknamige serie. En hij speelde ook mee in "The singing detective". Maar hij begon zijn carrière als acteur bij het Royal National Theatre in Londen.

In 1998 werd hij geridderd door Queen Elizabeth II voor zijn bijdrage aan de entertainmentindustrie. 

BEKIJK - Michael Gambon vertelt over zijn rol als professor Perkamentus:

Videospeler inladen...

Top gear

Gambon was naast acteur ook een groot autoliefhebber. Hij werd daarom uitgenodigd door de makers van het televisieprogramma "Top gear" om een rondje te rijden op hun racecircuit.

Gambon besloot zich aan een rondje te wagen en reed aan hoge snelheid over het circuit. Hij vloog uiteindelijk in de laatste bocht van de baan. Daarom werd de beruchte bocht later omgedoopt tot de Gambon

Bekijk hier de deelname van Michael Gambon aan "Top gear".

Topgear-presentator Jeremy Clarkson reageert op X, het vroegere Twitter, op het overlijden van de acteur.

"Geliefde vader"

Gambon is overleden in het ziekenhuis aan de gevolgen van een longontsteking. Hij werd 82. Volgens zijn weduwe en zoon is hun "geliefde echtgenoot en vader" vredig gestorven, met zijn familie aan zijn zijde.

Acteur James Phelps, die ook meespeelde in de films van "Harry Potter", zegt op X dat hij Gambon zal herinneren als een grappige man die altijd bereid was om zijn kennis te delen.

BEKIJK - Enkele van Gambons bekendste rollen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen