© BELGA

Premier De Croo: “Kerk kan schadevergoedingen voor slachtoffers verhogen”

De kerk kan de schadevergoedingen voor de slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken verhogen. Dat liet premier Alexander De Croo donderdagmiddag uitschijnen tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

gjs
Bron: BELGA

De Croo ontmoette donderdagvoormiddag samen met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) bisschop Johan Bonny en een aantal slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk. De ontmoetingen zijn het gevolg van de ophef die ontstaan is naar aanleiding van de VRT-documentaire Godvergeten

De reeks is ook de Kamer niet ontgaan. De premier en Van Quickenborne kregen in de plenaire vergadering vragen van alle Nederlandstalige fracties. Die riepen woensdag al op tot een parlementaire onderzoekscommissie naar het misbruik in de kerk, wat de premier “een zeer sterk signaal” noemde. 

Daarnaast verwacht De Croo ook “oprecht schuldinzicht” van de kerk. “Bisschop Bonny heeft ons deze morgen zijn volledige medewerking aan justitie en politie beloofd”, zei hij. In een rechtsstaat kan geen enkele organisatie boven de wet staan.” Juridische vervolging is in veel gevallen onmogelijk omdat de feiten zijn verjaard, maar de kerk kan wel inzetten op preventie en de schadevergoedingen verhogen, stelde de premier. Die bedragen zijn nu vrij laag in vergelijking met de buurlanden. “Ik heb aan bisschop Bonny gevraagd om in al zijn acties het slachtoffer centraal te zetten”, benadrukte De Croo.

Daarnaast moet de kerk ervoor zorgen dat wie zich wil laten ontdopen ook effectief geschrapt wordt uit het doopregister, wat nu niet het geval is, vindt de premier. De financiering van de kerk met belastinggeld kan wat hem betreft ook besproken worden in het parlement.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer