© Joren De Weerdt

Eerste Zeeuwse oesters van het jaar worden uit het water opgevist: “Driekwart wordt verkocht aan België”

Yerseke -

In het Nederlandse Yerseke, op zo’n vijftig kilometer van Antwerpen, is donderdag het nieuwe seizoen van de Zeeuwse oester officieel afgetrapt. De eerste manden werden bovengehaald. Het Zeeuwse oesterseizoen start op de vierde donderdag van september en loopt tot en met april.

Bert Provoost

Aan boord van de YE 84 werden in de Oosterschelde de eerste oesters van de nieuwe oogst opgevist. Het is een jaarlijks terugkerend evenement om de aandacht op de lokale specialiteit te vestigen. “We hebben ze hier net aan boord geproefd en ze zijn van topkwaliteit”, zegt Laurent Law, chef van Amuzee in Zeebrugge, waar veel met oesters gewerkt wordt.

Samen met de Nederlandse sterrenchef Thijs Meliefste maakte hij daarna enkele hapjes met het edele weekdier. “Elke zee geeft zo zijn eigen smaken aan de oester en de Zeeuwse is wat mij betreft een heel mooi gastronomisch, verfijnd product. Een echte smaakbom, waar veel chefs graag mee werken”, zegt Law.

De vissers hebben hun eerste oogst van het jaar bovengehaald.© Joren De Weerdt

Liefhebbers kunnen vanaf nu weer volop genieten van de meer exclusieve Zeeuwse platte oester en de meer gangbare creuse. De komende acht maanden zullen er in Zeeuws-Vlaanderen zo’n twintig miljoen stuks worden opgevist. “Het merendeel zijn de creuses. Van de platte oesters halen we er ongeveer anderhalf tot twee miljoen boven”, zegt Kees van Beveren, die voorzitter is van de Nederlandse Oestervereniging.

Een flink deel daarvan zal in ons land terechtkomen. “Driekwart van de Zeeuwse oesters wordt verkocht aan België. Het is dus een beetje zoals bij de mosselen: jullie Belgen zijn echt grote fans”, aldus van Beveren.

Kees van Beveren.© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Eten & Drinken