De plataan bij de Muur van Hadrianus lokte jaarlijks veel fotografen.© reuters

Vandalisme

Beroemde boom van ‘Robin Hood’ omgehakt: "Waarom zou iemand zoiets doen?"

De meest gefotografeerde boom van Engeland, de ‘Sycamore Gap tree’ is niet meer. De politie onderzoekt wie hem ’s nachts een kopje kleiner maakte – en waarom. De Britten zijn er het hart van in. "Ik hoop dat er een goeie reden voor was."

Laura Massa
Bron: bbc

Was de dader geïrriteerd door de vele huwelijksaanzoeken die plaatsvonden bij de unieke plataan? Of was het gewoon een koelbloedige bomenhater? De politie onderzoekt wie de iconische boom in Northumberland ’s nachts heeft omgehouwen.

Bijna 200 jaar lang maakte de grote boom bij de muur van Hadrianus deel uit van het landschap. Dat was zo uniek dat het zelfs gebruikt werd in de film Robin Hood: Prince of Thieves (1991). In 2016 werd de boom van Robin Hood verkozen tot ‘Boom van het jaar’.

De geliefde plataan werd met een kettingzaag toegetakeld.© reuters

Dat hij er nu niet meer is, ontlokt veel verontwaardigde reacties. De Noord-Engelse fotograaf Ian Sproat is er het hart van in. "Dit is zoals Tyne Bridge (stalen boogbrug van 400 meter lang, red.) vernielen: het is net zo monumentaal als die boom. Waarom zou iemand zoiets doen?" Ook auteur LJ Ross schreef: "Het is zo triest om deze boom te verliezen. Hij vormde de inspiratie voor mijn tweede boek. Ik weet niet waarom de plataan geveld is, maar ik hoop dat degene die het deed er een goede reden voor had."

Een politiewoordvoerder liet alvast weten dat er een onderzoek is gestart is naar vandalisme. De politie vraagt om de omgeving rond Crag Lough voorlopig niet te bezoeken tot "we de locatie weer veilig kunnen vrijgeven".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer