Themabeeld.© Belga

Tot 50 maanden cel gevraagd voor drugslab op militair domein

Peer -

Het openbaar ministerie in Hasselt heeft donderdag straffen van 46 en 50 maanden gevorderd tegen twee mannen die mee een drugslab in Peer hebben opgezet. In een loods op een afgelegen militair domein hielden ze zich bezig met de aanmaak van XTC. Ook is voor elk de verbeurdverklaring van 20.000 euro vermogensvoordeel gevraagd.

Geert Houben

Op 22 juni vorig jaar ging de bal aan het rollen in de straat Burkel in Peer. Speurders vielen binnen in de loods en troffen daar de nodige voorzieningen aan. In een weide bleken ook nog chemische afvalstoffen te zijn geloosd. Het onderzoek leidde naar een 28-jarige man die nabij de loods in een huis van defensie woonde. Hij claimde dat de andere beklaagde, die verstek gaf, hem vroeg om de water- en elektriciteitsvoorziening te regelen. “Als ze in de loods aan het werk waren, moest ik thuis blijven. Wie er ging werken, moest via mijn poort passeren, die ik opende,” klonk het. De man ontkende ooit zelf in de loods binnen zijn geweest, maar dat hij wel wist wat er gebeurde.  

Nederlands onderzoek

Advocate An Andriessen nam de verdediging op van de 28-jarige. “Hij heeft altijd eerlijke verklaringen over zijn aandeel afgelegd. Mijn cliënt was niet betrokken bij de vervaardiging en de verkoop van de geproduceerde drugs. Ik vraag hem om een werkstraf of een straf met uitstel onder voorwaarden op te leggen.” De verdachte verklaarde tot slot constant te vrezen voor de dreiging van de andere betrokkenen in de organisatie. In die organisatie zijn ook nog enkele Nederlanders betrokken, maar zij moet zich in hun thuisland voor de rechtbank verantwoorden in een groter onderzoek.

Vonnis op 26 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer