John Fatkin/Cover Images

Beroemde boom uit Robin Hood-film geveld, 16-jarige jongen vrijgelaten in afwachting van verder onderzoek 

Een van de bekendste bomen uit Groot-Brittannië is geveld. Het was even een mysterie wie de Sycamore Gap tree had omgezaagd. De politie heeft gisteren een 16-jarige jongen opgepakt op verdenking van vernieling, maar hij werd ondertussen vrijgelaten onder voorwaarden. In 1991 stond de boom centraal in de film "Robin Hood: prince of thieves" en in 2016 werd hij nog verkozen tot boom van het jaar.  

"Hartverscheurend", "ik kan het niet geloven" of "een icoon dat kapotgemaakt is": de Britten zijn er duidelijk het hart van in dat de Sycamore Gap tree geveld werd. Omwonenden en andere Britten konden vooral niet snappen waarom iemand de boom zou vellen. Lang bleef het ook een mysterie wie de dader was, maar ondertussen heeft de politie iemand kunnen arresteren. 

AFP or licensors

Donderdagochtend trof het personeel van het Northumberland National Park – een nationaal park in het noorden van Engeland – de boom geveld aan. Op foto's op sociale media is te zien hoe de boom duidelijk niet door een natuurgeweld is omgevallen. Het heeft er alle schijn van dat de stam met een kettingzaag is doorgezaagd. 

De politie van Northumbrië begon aan een onderzoek, en arresteerde gisteren een 16-jarige jongen op verdenking van vernieling van de boom. Na een ondervraging werd hij vandaag onder voorwaarden vrijgelaten in afwachting van het verder onderzoek. Omdat het onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt, hoopt de politie nog meer informatie te krijgen via eventuele getuigenissen. 

Kans op nieuwe scheuten

Terwijl de Britten rouwen om hun iconische boom, kunnen ze zich toch nog vastklampen aan een beetje hoop. De directeur van National Trust - een organisatie die instaat voor het behoud van historische belangrijke plaatsen - zegt namelijk dat er een kans is dat de boom kan hergroeien. 

Hij meldde dat de stronk van de boom nog gezond is en dat ze door een bepaalde vorm van bosbeheer ervoor kunnen zorgen dat er opnieuw scheuten uit de stronk komen. "Bepaalde bomen hebben een vegetatief opslagvermogen", legt Bart Muys, professor bos-ecologie aan de KU Leuven, uit. 

BELUISTER - Professor bos-ecologie Bart Muys legt uit hoe de iconische boom opnieuw kan groeien:

In de laag tussen het hout en de schors heeft de boom slapende knoppen klaarzitten die geactiveerd worden wanneer de boom gekapt wordt. "Maar er zullen over heel de omtrek van de stam nieuwe scheuten komen. Pas na enkele jaren zullen ze kunnen kiezen welke scheut het mooist groeit en dan hopen dat er terug één boom komt." 

"We verwachten dat de boom volgende lente of zomer opnieuw zal beginnen te groeien, maar het zal enkele jaren duren vooraleer er zelfs maar sprake is van een kleine boom", zegt de manager van Woodland Trust. "Tel dan nog eens 150 tot 200 jaar vooraleer de boom opnieuw de proporties zal aannemen van hoe hij er nu uitzag." 

Muys wil de verwachtingen toch wat temperen. "Naarmate bomen ouder worden, neemt de kans af dat er opnieuw scheuten uitkomen. Dus het valt nog af te wachten wat er gaat gebeuren met de boom." 

Boom van Robin Hood en boom van het jaar

De boom is honderden jaren oud en stond vlak bij de Muur van Hadrianus aan een spectaculair landschap. De boom is zo uniek omdat hij in een dalletje staat, omringd door bergen. Dat levert prachtige foto's op. Jaarlijks bezochten dan ook heel wat mensen de boom om het unieke beeld vast te leggen.

BEKIJK - Scene bij de boom uit de film "Robin Hood: prince of thieves":

Videospeler inladen...

De boom was zo uniek dat hij in 1991 gebruikt werd in de film "Robin Hood: prince of thieves" met Kevin Costner. In 2016 werd hij ook verkozen tot boom van het jaar.  

"Mensen hebben hun as hier laten uitstrooien, hebben hier hun huwelijksaanzoek gedaan. Ik heb hier gepicknickt met mijn vrouw en kinderen. Het monument maakte deel uit van onze collectieve ziel", zegt Jamie Discoll, de burgemeester van het noorden van Tyne, erg aangedaan. "We moeten degene die dit heeft gedaan voor de rechter brengen." 

Meest gelezen