Sam Coremans

Iedereen kijkt vol bewondering naar "Homo Natura", metershoog kunstwerk in weide in Rillaar

In Rillaar staat een opvallend groot kunstwerk in een weide. Het gaat om een man die neerzit en het landschap bekijkt. Kunstenaar Wilfried De Cock noemt zijn ontwerp "Homo Natura" en verwijst naar hoe de mens een is met de natuur. Hij heeft het kunstwerk met tien buren naar de weide gevoerd. Het is dan ook meer dan drie meter hoog. Bijna iedereen die voorbij komt, blijft staan en kijkt naar het beeld dat bestaat uit ijzeren eikenbladeren.

Kunstenaar Wilfried De Cock kwam op het idee door een tip van zijn boekhouder. "Het gaat om een grote open weide waar geen akkerbouw of veeteelt mag plaatsvinden. Het kunstwerk laat voelen hoe wij mensen een zijn met de natuur, het bestaat uit eikenblaadjes uit cortenstaal verbonden in een takkenstructuur. Het is meer dan drie meter hoog. Daarom hebben we het met tien buren samen naar daar gevoerd en geplaatst. We hebben dan een fles wijn gekraakt en dat zorgde meteen voor verbinding en vriendschap".

Je kan ook in de schoot van het kunstwerk gaan liggen, best niet met een witte broek

kunstenaar Wilfried De Cock
Sam Coremans

Het kunstwerk trekt veel aandacht. "Het is groot en opvallend, maar het straalt ook rust uit", vindt Wilfried. "Je kan ook in de schoot van het kunstwerk gaan liggen, best niet met een witte broek", knipoogt de kunstenaar. Hij is geraakt door de vele reacties: "Ik hoor dat mensen  er al zijn komen rouwen, liefdesverdriet komen verwerken en intense babbels hebben gevoerd. Dat is echt de bedoeling." 

Sam Coremans

Ondertussen hebben zich al twee kopers gemeld om het grote beeld te kopen." Het is verplaatsbaar en ik heb alles zelf betaald. Maar aan verkopen denk ik niet, dan zou er iets weg zijn in het landschap. Er zijn trouwens al zoveel reacties die me echt geraakt hebben. Ik laat het daar staan, het is ook wat reclame voor mijn atelier wat verderop." besluit Wilfried De Cock.

Wie de Homo Natura wil bezichtigen, kan terecht in de Mottestraat in Rillaar, tussen fietsknooppunt 3 en 4. 

Meest gelezen