Grote brand in Kortrijk vernielt verschillende huizen, 2 brandweermannen gewond bij bluswerken

In Kortrijk heeft een hevige brand twee rijhuizen vernield. Verschillende omliggende huizen zijn beschadigd door de rook en het bluswater. De bewoonster van een van de woningen werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Tijdens de bluswerken zijn ook twee brandweermannen gewond geraakt. 

Rond 18u kreeg de brandweerzone Fluvia verschillende oproepen voor een brand in de Herdersstraat in Kortrijk. "We moesten meteen meerdere troepen oproepen", vertelt brandweerofficier Henk Vanwalleghem. "Twee woningen zijn zwaar getroffen. De aanpalende woningen hebben stevige rook- en blusschade opgelopen."

"Helaas raakten twee van onze mensen gewond tijdens de interventie. Een van hen werd geëlektrocuteerd, de andere kreeg een voorwerp op hem. De bewoonster van een van de huizen hebben we uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Voor de veiligheid is ook de volledige straat afgesloten."

Het parket heeft een branddeskundige aangesteld om de oorzaak te bepalen.

"Heftige brand"

Buurtbewoner Sylvain Bruneel was sterk onder de indruk van de brand. "Wij wonen daar tegenover", zegt hij. "Eerst zagen we enorm veel rook en nog geen vijf minuten later sloegen de vlammen uit het dak. Het is heftig om dat te zien."

"We gingen ook even kijken via het raam op onze bovenverdieping en na vijf minuten moesten we dat raam al dicht doen door de warmte. Het was echt enorm heet en wij stonden er dan nog zo'n twintig meter vanaf. Ik zie van hieruit ook dat een huis volledig uitgebrand is en dat de schade aan de andere huizen ook best groot is."

De rook veroorzaakte veel schade aan de huizen.
Bas De Wilde

Meest gelezen