© ATV

Tuchtonderzoek naar decaan van Universiteit Antwerpen na melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Antwerpen -

Binnen de Universiteit Antwerpen loopt een tuchtonderzoek naar de decaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen na een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De professor in kwestie is zes maanden geschorst, in afwachting van het onderzoek.

jtp

Een studente geneeskunde stapte half juni, op het einde van het vorige academiejaar, naar de vertrouwenspersoon. Ze deed er melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag door G.H., de decaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.

De universiteit bevestigt dat er een onderzoek loopt. “We kunnen geen commentaar geven gezien er momenteel een interne tuchtprocedure loopt binnen de universiteit”, zegt Peter De Meyer, woordvoerder van de Universiteit Antwerpen. Op dit moment is er alleen sprake van een tuchtonderzoek binnen de universiteit. Er loopt dus geen strafrechtelijk onderzoek naar de professor omdat op dit moment geen van de betrokken partijen melding heeft gemaakt van de feiten bij politie of parket. Mogelijk beslist het parket om een opsporingsonderzoek te starten.

De tuchtprocedure van de universiteit werd volgens onze informatie in de loop van de zomer opgestart. De decaan werd zes maanden geschorst, zowel binnen de universiteit als bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem, en wordt al zeker tijdens het eerste deel van dit academiejaar dan ook vervangen.

We probeerden G.H. te contacteren voor een reactie, maar kregen via mail het automatisch antwoord dat hij “door belangrijke gezondheidsproblemen niet aan het werk is.”

Volgens onze informatie gingen al langer geruchten rond over de man, maar zo’n schorsing is voor alle duidelijkheid standaardprocedure om het onderzoek niet te hinderen. Het tuchtcollege van de Universiteit Antwerpen zal de melding de komende weken en maanden intern onderzoeken en zal zich dan beraadslagen of de schorsing verlengd moet worden of er een sanctie volgt.

KU Leuven

Over de exacte ernst van de aantijgingen is momenteel geen duidelijkheid. Het is de eerste keer dat de Universiteit Antwerpen met dergelijke feiten in het nieuws komt. Het UZA beëindigde in 2022 wel de samenwerking met een Nederlandse internist-oncoloog, maar dat ging over feiten van seksueel grensoverschrijdend gedrag in Nederland.

De KU Leuven ontsloeg vorig jaar hoogleraar Filip Dochy, hij werd in beroep veroordeeld tot vier jaar cel voor de verkrachting van een studente in 2016. In Gent kwamen vorig jaar studenten op straat toen bleek dat een studente al jarenlang vruchteloos probeerde grensoverschrijdend gedrag aan te kaarten.

Melding maken

De universiteit maakte vorig jaar wel bekend dat het aantal meldingen over overschrijdend gedrag aan de Universiteit Antwerpen gestegen was, van 12 in 2021 naar 36 in 2022. Twaalf van die 36 meldingen gingen vorig jaar over ongewenst seksueel gedrag, voornamelijk tussen studenten onderling.

“De Universiteit Antwerpen neemt elke melding serieus en onderzoekt die ook. We vragen aan iedereen, zowel studenten als medewerkers, om melding te maken van feiten die niet door de beugel kunnen. Alleen dan kunnen wij als universiteit ingrijpen”, zegt De Meyer.

“Men kan daarvoor terecht bij de vertrouwenspersoon van de universiteit of bij de bemiddelingspersonen van de onafhankelijke preventiedienst Mensura. We proberen altijd snel en discreet te werk te gaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen