Op zoek naar een bouwgrond? Stel dan zeker deze vier vragen

Een bouwgrond kopen, is een beslissing die je niet zomaar ‘tussen de soep en de patatten’ maakt. Bovendien is Vlaanderen al best dichtbevolkt, wat de bouwgronden alsmaar schaarser maakt. Je zou haast kunnen stellen dat er niet veel keuze meer over is en toch kan je maar best selectief zijn wanneer je op zoek gaat. Met deze vier onmisbare vragen vind je de perfecte bouwgrond voor jouw droomhuis!

Zimmo
Bron: Zimmo

1. Wat is de locatie van de bouwgrond?

De locatie. Nét zo belangrijk wanneer je op zoek gaat naar een woning, als naar een bouwgrond. Net daarom zoek je in een bepaalde regio, gemeente en wie weet zelfs een straat. Probeer de ligging kritisch te bekijken. Je moet er immers nog erg lang wonen, dus wil je graag dat alles perfect is.

Wil je het openbaar vervoer kortbij of zit je liever snel bij de autosnelweg? Als je de gemeente niet goed kent, doe je er goed aan om ook de buurt even te verkennen. Zijn er winkels of scholen in de buurt? Spot ook mogelijke nadelige elementen zoals een spoorweg of geurhinder van bij een nabijgelegen fabriek bijvoorbeeld. Wat zijn de prijzen van woningen in de buurt? Gaat het om een drukke straat of is de bouwgrond net in een scherpe bocht gelegen?

2. Hoe ziet het terrein eruit?

Laat even je blik op jouw droomwoning of het weidse landschap verdwijnen. Je moet het terrein doordacht en grondig bekijken.

Helt het terrein af of net niet? Bij een afhellend perceel zijn graafwerken nodig. Bij een hellend terrein moet er dan weer grond bijkomen. Ook de oriëntatie van de bouwgrond is van belang. Het kan best zijn dat jouw terras nooit de zon te zien krijgt.

Vandaag de dag is het ook niet onbelangrijk of de woning in overstromingsgevoelig gebied ligt. Die informatie moet jou op voorhand meegegeven worden.

Bij het bezoeken aan de bouwgrond informeer je je meteen ook over de stedenbouwkundige voorschriften. Zo moet je rekening houden met een bepaalde bouwdiepte, de afstand tegenover de perceelsgrenzen, het aantal bouwlagen, en mogelijk zelfs het aantal gevels.

Naast de bouwvoorschriften is het ook raadzaam het gewestplan te raadplegen om te weten of het stuk grond niet deels in een andere zone ligt waar misschien niet/slechts beperkt op gebouwd mag worden. Dit kan u ook al een eerste indruk geven van de beperkingen.

3. Is een grondonderzoek nuttig?

Een bodemattest, dat de gezondheidstoestand van de bodem meegeeft, is verplicht te overhandigen wanneer een bouwgrond wordt verkocht. Het lijkt dus niet zo onlogisch om de bodem te laten onderzoeken en dus kosten te maken vooraleer je de bouwvergunning aanvraagt.

Toch is het een aanrader om wel na te gaan welke kwaliteit de grond heeft. Een bodemsondering of grondonderzoek is wettelijk niet verplicht, zelfs niet wanneer je effectief het terrein bebouwt, maar het kan je het leed van een slechte grond besparen.

4. Wat kost mij die bouwgrond nu?

Net als bij de aankoop van een woning moet je notariskosten betalen voor de aankoop van een bouwgrond. Maar er zijn nog meerdere kosten dan het budget voor de bouwgrond: een mogelijke afbraak van een vorige constructie, het bodemonderzoek, het terrein egaliseren of een gemeenmaking van een muur. Van de prijs voor de bouwgrond kun je mogelijk nog wat afdoen, mogelijk met één van de voorgenoemde beperkingen als reden. Om een idee te krijgen van de kost van de bouwgrond, kan je steeds de woningen in de buurt schatten. Zo ontdek je wellicht de gangbare prijs per vierkante meter in de regio

Ben je van plan om na verloop van tijd je bouwgrond te verkopen? Raadpleeg dan zeker Zimmo’s verkoopgids.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer