Archieffoto

Genk start proefproject met slimme camera’s om sluikstorters te betrappen

De stad Genk start samen met de organisatie s-Lim met een experiment om zwerfvuil sneller op te sporen met een slimme camera. Twee maanden lang zal een camera op de Hoevenzavellaan hangen die automatisch kan herkennen of iemand vuilnis achterlaat. Genk wil met dit experiment bekijken of het makkelijker is om sluikstorters te betrappen.

Als er al ergens een camera staat om sluikstorters te betrappen, moet er eerst een melding komen. Pas daarna kan er iemand aan de slag om de beelden te bekijken, alleen is het dan soms wat zoeken naar het juiste moment van de overtreding. Burgemeester Wim Dries (CD&V): "Dat is heel arbeidsintensief. Met artificiële intelligentie willen we testen of een camera onmiddellijk kan detecteren wanneer iemand daar aan het sluikstorten is. Dan moeten we achteraf geen uren beeldmateriaal bekijken. Iemand van de politie kan dan op het moment zelf een ploeg sturen of achteraf met de beelden een nummerplaat uitlezen of persoon identificeren."

Maar ’s avonds wordt hier soms vuilnis gedumpt, pal voor onze deur. Een camera met artificiële intelligentie lijkt me een goede oplossing.”
Supermarktuitbater Vahit Zegnin

Ter hoogte van de plek waar de camera zal hangen is een supermarkt. Eigenaar Vahit Zengin wijst naar achtergelaten vuil in de straat. “We willen onze stad altijd proper houden. Vaak vinden we verpakkingen van etenswaren of lege blikjes voor onze deur”, zucht hij. “Maar ’s avonds wordt hier soms vuilnis gedumpt, pal voor onze deur. Dat blijft dan dagenlang liggen totdat wij de mensen van stad hebben gebeld om het te komen opruimen. Een camera met artificiële intelligentie lijkt me een goede oplossing.”

De slimme camera zal testen of sluikstorters actief zijn
foto: stad Genk

Om dit te testen start Genk samen met s-Lim een proef op de Hoevenzavellaan. “De camera wordt twee maanden lang ter hoogte van huisnummer 42 aan een lantaarnpaal gehangen”, gaat burgemeester Dries verder. "Dat is om te leren of de beelden kunnen gebruikt worden. We gaan de informatie nog niet gebruiken om boetes uit te schrijven, maar we willen de camera wel leren herkennen wanneer iemand vuilnis illegaal achterlaat." 

Proefproject

Op dit moment staan er al een tiental camera’s in Genk opgesteld om zwerfvuil op te sporen. "Het aantal overtredingen is op enkele jaren tijd flink gestegen", zegt Wim Dries. "Dat is ook omdat we meer inzetten op dit fenomeen en meer GAS-boetes uitschrijven. Als de proef slaagt, dan kunnen we sluikstorten efficiënter aanpakken."

Meest gelezen