Björn Verdoodt, woordvoerder netbeheerder Fluvius.
Volledig scherm
PREMIUM
Björn Verdoodt, woordvoerder netbeheerder Fluvius. © Getty Images / GF / GF

Op je capaciteitstarief besparen? In sommige gevallen is het voordeliger om je factuur maandelijks af te betalen

Je elektriciteitsverbruik maandelijks afrekenen in plaats van via de klassieke jaarfactuur: levert dat je een financieel voordeel op bij de berekening van het capaciteitstarief? “De manier waarop je stroom wordt afgerekend - via maand- of jaarfacturatie - heeft een impact op hoeveel je betaalt”, zegt Bart Jocqué, IT Security Architect en gepassioneerd bezig met slimme energiesturing. Zo weet je of je beter af bent met een maandelijkse betaling.

19 reacties

  • Paul Vermoesen

    7 maanden geleden
    De berekeningswijze van het gemiddelde capaciteitstarief is crimineel. Je moet eens op de site van Fluvius gaan en je eigen capaciteitstarief eens verifiëren. Voor mijn eerste 6 maanden van 2023 kom ik aan een gemiddeld bedrag, rekening houdend met het aantal dagen per desbetreffende maanden, aan 3.2. Maar ze hanteren dit niet maar het veel hogere zogezegde gemiddelde Facturatie Piek van 3,64. Dit is pure diefstal en deze formule vindt u niet op hun site. Als rekenkundige 1/2 dag zelf berekend.
  • Chris Mertens

    7 maanden geleden
    Demir is er nooit voor de gewone Vlaming.
  • Paul Boutsen

    7 maanden geleden
    Weer een "geregelde diefstal" enkel en alleen opgelegd aan de Vlamingen, wat deze Vlaamse regering doet, doet ze beter in het bestelen van haar bevolking. De Vreg vond het goed, natuurlijk vond de Vreg het goed, de ceo door de Vlaamse regering benoemd was voordien een ceo van een energiebedrijf, die weten maar al te goed hoe de mensen te bestelen.
  • Gaston Batsleer

    7 maanden geleden
    Als alleenstaande haal ik nooit een piek van 2.5KWH. Ik mailde Fluvius en Demir om hiervoor een oplossing te zoeken. Een digitale meter kan perfect het werkelijke piekverbruik doorsturen ipv fictieve van 2.5KWh
  • Dany Van Impe

    7 maanden geleden
    Het capaciteitstarief kost 40€ per kW piek per jaar , er wordt minimaal 2.5kW aangerekend dus op jaarbasis is dat ongeveer 100 Euro.Iemand met een EV en een thuislader zal natuurlijk meer betalen per jaar.Mijn netwerkkosten die ik betaalde op mijn jaarfactuur van 2021 was 308 euro . Nu met het capaciteitstarief zal dat ongeveer 130 Euro en dit met ongeveer het zelfde jaarverbruik.Ik betaal dus minder met het capaciteitstarief en ik doe nog juist hetzelfde als vroeger.