© © Yorick Jansens

Gevangene probeert uit cel te ontsnappen... met bestek

Een gevangene uit de gevangenis van Bergen is erin geslaagd om een gat te graven in de vloer van zijn cel met een lepel of vork. Het gat was zelfs groot genoeg om te ontsnappen, aldus La Dernière Heure.

lto

Een lepel of een vork, het hangt af van de bron. Maar één ding is zeker: de gevangene gebruikte bestek om te ontsnappen uit de gevangenis van Bergen. De man kon uiteindelijk nog in zijn cel gevat worden door de cipiers en werd in een isoleercel geplaatst.

De voorbije jaren vonden al enkele ontsnappingen uit gevangenissen plaats in ons land. In april van dit jaar nog ontsnapten 10 gevangenen uit de gevangenis van Saint-Hubert. Die ontsnapping werd gepland met behulp van iemand van buitenaf. Die persoon gebruikte toen een slijpmachine om de beveiligde omheining door te snijden. Vervolgens nam hij enkele gevangenen mee in zijn auto.

In 2020 hadden gevangenen een gat in de muur van de toiletten gegraven in de gevangenis van Wortel bij Antwerpen.

Ook via de lucht proberen gevangenen te ontsnappen. Dat was het geval op 25 september 2020, toen vloog een helikopter over de gevangenis van Vorst en de vrouwenafdeling van Berkendael. De piloot werd gegijzeld op de luchthaven van Antwerpen-Deurne en werd gedwongen om over Brussel te vliegen. De piloot kon echter niet landen.

In juli 2011 slaagden drie gevangenen van Jamioulx erin te ontsnappen nadat ze een vrouwelijke bewaker hadden gegijzeld. Ze zetten haar een mes op de keel en dreigden haar in brand te steken nadat ze haar met benzine hadden overgoten.

Een jaar later, op 13 april 2012, ontsnapten twee gevaarlijke gevangenen uit de gevangenis van Aarlen. Ze gijzelden twee bewakers en verwondden hen met scheermesjes. Een van de bewakers raakte gewond in het gezicht, de andere aan de keel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer