Wouter Demuynck

50-tal buurtbewoners protesteert tegen komst nieuwe ringweg in Geel

Aan de gemeenteraad van Geel hebben zo'n 50 bewoners geprotesteerd tegen de komst van een nieuwe ringweg rond de stad. Het stadsbestuur stemde voor die ringweg om het zware vrachtverkeer uit het centrum te houden. Begin volgend jaar beslist de provincie definitief. "We maken ons veel zorgen over de verkeersdrukte", zegt buurtbewoonster Elly Lenaerts.

Het stadsbestuur van Geel wil een nieuwe weg voor vrachtverkeer aanleggen in het verlengde van de Retieseweg, dat is de verbinding tussen Retie en Geel. Buurtbewoners zijn tegen die ringweg. "We vrezen dat de weg ervoor zal zorgen dat het verkeer veel drukker wordt", zegt buurtbewoonster Elly Lenaerts. "Mensen met schoolgaande kinderen liggen daar wakker van. En ook landbouwers maken zich zorgen omdat hun percelen moeilijker bereikbaar zullen worden."

"Enige manier om zwaar vrachtverkeer te laten doorstromen"

Ondanks het protest keurde het stadsbestuur donderdagavond met 17 ja-stemmen vanuit de meerderheid een gunstig advies goed voor de ringweg.

"Met de realisatie van de ringweg willen we wedden op twee paarden, eentje op korte en eentje op lange termijn", zegt schepen van Mobiliteit Marlon Pareijn (CD&V). "Op korte termijn willen we fietspaden aanleggen in de Gasthuisstraat en het kruispunt van het Sint-Dimpnaplein aanpakken. Een onmiddellijke tonnagebeperking enkel in Sint-Dimpna is voor het Agentschap Wegen en Verkeer niet mogelijk. Dat zou enkel overwogen kunnen worden indien dat met de omliggende gemeenten besproken wordt. Overleg daarvoor staat in oktober gepland." 

Bezwaar indienen tot en met 16 oktober

Voor de komst van de nieuwe ringweg wordt er een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) uitgewerkt. Pas begin volgend jaar zal het provinciebestuur beslissen of de weg er mag komen. Buurtbewoners kunnen nog tot en met 16 oktober bezwaar indienen.

Wouter Demuynck

Meest gelezen