Poetin vraagt aan ex-luitenant van Prigozjin om vrijwillige soldaten op te leiden

De Russische president Vladimir Poetin heeft aan een vroegere luitenant van Jevgeni Prigozjin, de eind augustus overleden leider van de huurlingengroep Wagner, gevraagd om vrijwilligers op te leiden om in Oekraïne te gaan vechten.

lto
Bron: BELGA

Volgens een persbericht vroeg Poetin aan Adrej Trochev of hij betrokken wilde zijn bij “de opleiding van de eenheden van vrijwilligers die verschillende gevechtsmissies kunnen uitvoeren, vooral in de zone van de ‘speciale militaire operatie’“ in Oekraïne. 

Trochev, een oudgediende van Prigozjin met de bijnaam ‘Sedoi’ (grijs haar in het Russisch), heeft volgens Poetin de ervaring om een dergelijke missie tot een goed einde te brengen. De kolonel op rust wordt vaak beschreven als een van de oprichters van Wagner en is het onderwerp van Europese sancties omdat hij “rechtstreeks betrokken was bij de militaire operaties van de groep in Syrië”. 

“U kent de kwesties die op voorhand opgelost moeten worden zodat de gevechten op de best mogelijke manier en met zoveel mogelijk succes verlopen”, zei Poetin aan Trochev, die volgens hem “goede relaties had met zijn medesoldaten”. 

LEES OOK. Na geruchten over gezondheidsproblemen: springlevende Ramzan Kadyrov duikt op in nieuwe video met president Poetin

Integratie van Wagner

De vraag van Poetin, die werd geofficialiseerd in het bijzijn van viceminister van Defensie Junus-Bek Jevkurov, toont een verdere integratie van vroegere Wagner-strijders in het Russische leger. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov bevestigde ook al aan persbureau Ria Novosti dat Trochev al werkte bij het ministerie van Defensie. 

Na de mislukte opstand van Wagner eind juni had het Kremlin drie opties gegeven aan de paramilitairen: het Russische leger vervoegen, terugkeren naar het burgerleven of in ballingschap gaan in Wit-Rusland. Het overlijden van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin en verschillende leden van zijn groep bij een vliegtuigcrash eind augustus maakte echter versneld een einde aan de groep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer