"Vernuftig anthem van alle generaties": Studio Brussel viert 20 jaar "Mr. Brightside" met wereldrecord non-stop draaien

"Mr. Brightside" van The Killers bestaat 20 jaar en dat wil Studio Brussel niet onopgemerkt laten voorbijgaan. De radiozender van VRT gaat voor een wereldrecord non-stop draaien in de A.M. Club in Gent en hield ook een marathonsessie op de radio.

"Coming out of my cage and I've been doing just fine": op 29 september 2003 liet The Killers deze woorden voor het eerst op de wereld los toen de groep "Mr. Brightside" als single uitbracht. Twintig jaar later is het nummer uitgegroeid tot een anthem van de jaren 2000 waarmee een hele generatie muziekliefhebbers is opgegroeid.

Om die verjaardag te vieren, wil Studio Brussel komende nacht een wereldrecord "feesten op "Mr. Brightside"" vestigen in de A.M. Club in Gent. Zowat 250 luisteraars hebben via een onlinewedstrijd een ticket bemachtigd, Sam De Bruyn leidt de recordpoging in goede banen.

BEKIJK - De videoclip bij "Mr. Brightside" van The Killers:

"Ik ben het nog altijd niet beu"

Afgelopen nacht hield De Bruyn al een marathonsessie waarbij hij "Mr. Brightside" non-stop op de radio draaide van middernacht tot 6 uur. "Het was echt bijzonder", zegt hij. "Ik had het nummer de voorbije weken al ontelbaar keer beluisterd en heb het ook vannacht tientallen keer gehoord en tóch ben ik het nu nog altijd niet beu."

"Ook de luisteraars waren enthousiast. Een paar mensen die 's nachts werken, vonden het misschien wat veel. Tegelijk hebben veel luisteraars afgelopen nacht ook bewust urenlang geluisterd omdat ze wisten dat ze de hele tijd "Mr. Brightside" zouden horen. Dat is heel cool, die dedication voor The Killers en voor Studio Brussel."

"Het echt ding is voor vanavond, dit was nog maar een opwarmer. Ik vind het zot dat luisteraars hun vrijdagavond en -nacht opofferen om samen met ons aan een wereldrecord mee te doen. De A.M. Club is niet zo groot. Ik had niet gedacht dat daar veel volk zou op afkomen, maar het enthousiasme is gigantisch."

"Ik heb lang gezocht, maar ik heb nog geen bestaand wereldrecord gevonden. Het lijkt er dus op dat we voor een eerste vestiging gaan. We mogen het zelf registreren met beeldopnames die bewijzen dat we zoveel uren met zoveel mensen op "Mr. Brightside" hebben gefeest. We gaan dat ook doen om het te bewijzen."

De deuren gaan vanavond om 22.30 uur open. Het eerste anderhalf uur is allerlei muziek uit de periode van "Mr. Brightside" te horen, maar om middernacht begint de recordpoging en draait De Bruyn enkel nog dat nummer. "Een einduur hebben we niet. Ik hoop zeker op 5 uur, maar we gaan zo lang mogelijk door."

BEKIJK - Al enkele jaren weerklinkt "Mr. Brightside" door de boxen tijdens footballwedstrijden in het Michigan Stadium in de VS en zingt het publiek vol overgave mee:

""Mr. Brightside" is een meesterlijk lied"

""Mr. Brightside" is overduidelijk een tijdloos anthem", verklaart De Bruyn de populariteit van het nummer. "Dat was het al in mijn tijd twintig jaar geleden, maar ook jongeren van nu vinden het een nummer van hun generatie. Op schoolfuiven en op bals, overal is het te horen."

"De tekst is universeel. Het is een lied over bedrog en jaloezie, maar met een positieve twist. We gaan dit overkomen, het universum heeft nog veel moois in petto. Iedereen heeft dat wel al eens meegemaakt, iedereen herkent dit gevoel."

"Puur muzikaal is "Mr. Brightside" ook erg herkenbaar. Het nummer heeft maar één strofe en één refrein die worden herhaald. Een hit heeft meestal meerdere, maar The Killers houden het hierbij. Zo is de meezingfactor groot. "Mr. Brightside" heeft ook een open einde in een open toonaard. Het nummer lijkt niet te stoppen, je kan het zo op repeat zetten."

"Al deze elementen samen maken dat "Mr. Brightside" een meesterlijk lied is, een vernuftig anthem van meerdere generaties. In de hele muziekgeschiedenis zie je dat elk decennium slechts een handvol nummers heeft die echt tot het einde der tijden blijven gaan. In de jaren 90 waren dat "Smells like teen spirit" van Nirvana en "Wonderwall" van Oasis, "Mr Brightside" is dat voor de jaren 2000."

Meer weten over het verhaal van "Mr. Brightside"? Op zijn website lijst Studio Brussel 20 redenen op waarom het nummer zo'n oorwurm en voor velen de soundtrack van hun jeugd is.

Meest gelezen