Knokke-Heist gaat aan de slag met het rapport van Audit Vlaanderen: duidelijke regels moeten belangenvermenging voorkomen

Het bestuur van Knokke-Heist gaat aan de slag met de aanbevelingen van Audit Vlaanderen. Audit Vlaanderen is een onderzoek gestart nadat er in de gemeente sprake zou zijn van belangenvermenging. Er komt nu een cel integriteit en een auditcomité om te voorkomen dat het in de toekomst nog gebeurt. 

De bal ging aan het rollen toen bleek dat oud-schepen Kris Demeyere (Gemeentebelangen) betrokken zou zijn geweest bij het onderhandelen van een aantal leasingcontracten van salariswagens van het gemeentepersoneel, terwijl Demeyere zelf een garage heeft. Er zouden ook fouten gemaakt zijn bij de vergunning van een snellaadstation voor elektrische wagens. Daardoor besloot Audit Vlaanderen om een onderzoek te openen. Het rapport met de resultaten werd gisterenavond vlak voor de gemeenteraad in een besloten zitting overlopen. 

Fouten rechtzetten

In het rapport van 122 pagina's staan volgens het gemeentebestuur aanbevelingen op het vlak van het beheer van overheidsopdrachten, het aankoopproces en deontologie. Vooral de aanbesteding van overheidsopdrachten rond leasingwagens en deelmobiliteit werd aan de kaak gesteld. Ex-schepen Kris Demeyere wordt daarin meermaals geviseerd door de auditeurs. Maar ook andere bestuurders zouden het niet zo nauw hebben genomen met de regels.

Rust mag terugkeren

De burgemeester Piet De Groote (GBL) belooft nu om die fouten recht te zetten, daarom werd een maatregelenpakket opgesteld. Het bestuur zal een auditcomité oprichten die de aanbevelingen van Audit Vlaanderen in de praktijk zal omzetten. Er komt ook een cel integriteit die er zal op toezien dat de regels rond overheidsopdrachten heel helder zijn en ook worden nageleefd.

"Bovendien zal het gemeentebestuur extra inzetten op sensibiliseren rond belangenconflicten, bijvoorbeeld in de vorm van opleidingen", staat er in de officiële mededeling van de gemeente. Daarmee hopen ze dat de rust ook kan terugkeren na enkele woelige maanden.

De gemeente blijft ondanks dit plan van aanpak onder verhoogd toezicht staan bij gouverneur Carl Decaluwé. "De gouverneur zal de aanbevelingen uit het rapport van dichtbij opvolgen", geeft het gemeentebestuur nog mee. "Hij koppelt dan terug naar Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD)."

Meest gelezen